Ingekapseld in een sekte

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz.

Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie. Gezien de hiërarchie en wijze waarop ze praktiseren een sekte al zouden ze zichzelf zo niet noemen. Jean (vernoemd door zijn moeder naar de prediker) is door zijn moeder meegenomen naar deze sekte. Zijn vader ging in eerste instantie mee, maar kon zich niet vinden in de leer en ging weer weg. Jean woont er met zijn moeder, strenge stiefvader en stiefzusjes onder erbarmelijke omstandigheden.

De labadisten vinden elke vorm van luxe overbodig. Jean vindt het leven zwaar en heeft zoveel vragen en twijfels over het geloof.  Hoe kan geloof liefde zijn, als zijn blinde vriend Isaac steeds straf krijgt en voor idioot wordt uitgemaakt en zijn vriendin Hieke wordt bestempeld als gedrocht, terwijl ze niemand kwaad doet. Daarnaast vindt Jean het niet eerlijk dat zij sober en in armoede leven, terwijl de leiding wel van rijkdom geniet. Samen met Hieke en Isaac proeft hij aan het leven buiten de sekte en wordt hij door twijfel bekropen. Moet hij wegvluchten uit Slot Thetinga en hoe moet hij dat doen?

In de inleiding lees je een kort stukje over de oorsprong van de labadisten en waar zij voor stonden. Na het verhaal, in de verantwoording, lees je meer over de research van de auteur. Zij heeft veel bronnen geraadpleegd en lees je wat feiten zijn en wat fictie zijn in haar verhaal. Het resultaat is een mooie, goed beschreven periode uit de geschiedenis. Dit door de ogen van een paar jongeren.

Ik houd wel van historische jeugdromans en zeker die zich afspelen in deze periode. Daarnaast heb ik ook altijd interesse gehad in verhalen over sektes. Hoe kan iemand zo opgaan in het geloof en blind achter een leider aanlopen? Je voegen naar de regels van een strenge gemeenschap waar je geen inspraak hebt. Nu hebben de kinderen hierin geen keuze, maar dat volwassenen zich vrijwillig aansluiten en meegezogen worden blijft een fenomeen.

Het verhaal gaat over Jean en wordt ook vanuit zijn perspectief verteld. Zijn ideeën en twijfels staan soms haaks tegen over zijn sterke geloof in God. Hij bidt tot God, de enige bij wie hij zijn twijfels durft uit te spreken. Deze gebeden staan ook in het verhaal en geven die twijfels goed weer.

De research vind je terug in de beschrijvingen van de omgeving en mensen. Ook heeft de auteur gebruik gemaakt van echt bestaande personen uit die periode, waardoor het een nog sterker verhaal is geworden. Door fictie en feiten te mengen is het een realistisch verhaal geworden. Het harde leven in deze tijdsperiode, en nog zwaarder leven binnen de muren van de sekte komen bij de lezer binnen en je waant je bijna in het Slot Thetinga zelf.

De vertelstijl is prettig en laagdrempelig en het boek heeft een mooi afgerond einde.  Het is een boeiend verhaal geworden over een dappere jongen en zijn vrienden. Voor liefhebbers van de boeken van Thea Beckman en Anna van Praag een aanrader.

Conny Schelvis

Boek bestellen!

Andere recensies

Vincent van Gogh – Maria Isabel Sánchez Vegara – Illustraties: Alette Straathof – De vier windstreken – 36 blz. De serie little people, big dreams: biedt informatieve biografieën over mensen die een stempel op deze aarde hebben gedrukt. En natuurlijk is de informatiebron kort...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Wegloopdagen – Pim Lammers – Illustraties: Sophie Pluim – Querido – 224 blz. Aan iedereen vanaf een jaar of tien die niet weet wat wegloopdagen zijn, raad ik aan om dit fantastische verhaal van Pim Lammers te lezen. Vanuit de tijd dat ik de...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Stoute schoenen – Bart Van Loo – De Bezige Bij – 848 blz. Met zijn werk De Bourgondiërs behaalde de Vlaamse auteur Bart Van Loo een internationaal succes dat doet duizelen. Liefst 400.000 exemplaren passeerden de toonbank met ondertussen al vertalingen in negen andere...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!