Pieterse maakt er ’n punt van!
Maakt er ’n punt van! Twitter- en andere puntdichten – Jan J. Pieterse – Novella – 118 blz.
Als presentator van het reizende komische theaterprogramma Cabarestafette laat Jan J. Pieterse het grotere publiek kennis maken met zijn werk. Tijdens verbouwing van het toneel voor de ene naar de andere cabaretier, leest hij voor uit eigen werk. Na het voorlezen probeert hij het publiek alsnog te letterlijk raken door met zijn bundels te gooien.
Eén van deze bundels is Maakt er ’n punt van! (Twitter- en andere puntdichten), waarin Pieterse met maar weinig woorden zijn punt weet te maken. Voor hen die niet bekend zijn met deze dichtvorm: Een puntdicht is een kort gedicht waarin de auteur een punt maakt.
Een pakkende gedachte wordt weergegeven in een kort gedicht, dat bij voorkeur een grappige ondertoon heeft. Daarnaast maakt Pieterse gebruik van het moderne fenomeen Twitterdicht. Een Twitterdicht telt precies 140 tekens, niet meer en niet minder. Ook hierin wordt vaak een grap gemaakt.
Met de korte gedichten in Maakt er ’n punt van! speelt Pieterse regelmatig in op de actualiteit – zoals de protesten tegen de bezuinigingen van het kabinet en de ramp met het cruiseschip Costa Concordia – en politieke gebeurtenissen. Zoals in deze Twitterdicht:
“En dat dan één dag per jaar,
de derde dinsdag van september,
de burka verplicht is.
Aangezien menig hoedje op Prinsjesdag
echt geen gezicht is!”
In de gedichten uit Maakt er ’n punt van! klinkt een beetje ironie door, wat erg komisch is als je er van houdt. Maar de gedichten bevatten zo nu en dan ook een vleugje filosofische diepgang – zoals de vergankelijkheid van de vergankelijkheid – of dienen als waarschuwing voor de lezer:
“Wat dit vuurwerk jou gaat kosten?
Eén oog en drie vingers. Dan doen wij,
want vaak moeilijk terug te vinden,
er zo’n handige voetzoeker bij!”
Met tenslotte nog een aantal flauwe woordgrappen in overlijdensadvertenties maakt Pieterse zijn bundel compleet. Zo staan er mensen stil bij de dood van oma Klok, gaat een vegetarische De Jager naar de eeuwige jachtvelden en laat een tatoeëerder een onuitwisbare indruk achter.
Om deze recensie met een knipoog af te sluiten, hierbij nog een laatste voorbeeld van de grappige dichtkunsten van Jan J. Pieterse:
“’Ik ben er goed van genezen,’
peinsde de homo-christen.
‘Waarvoor was die therapie ook alweer?
Ik ben nu nog wél homo,
maar géén christen meer.’”
Nog even een tip voor de liefhebbers. De gedichten zijn natuurlijk extra leuk als je ze hardop leest.
Felice Beekhuis