Prachtige bundel om steeds weer te lezen
Waar ik ben – Gedichten voor kinderen en anderen – Tekst: Diet Groothuis en Illustraties: Merel Eyckerman – De Eenhoorn – 81 blz.
Veel kinderboekuitgeverijen zoeken hun toevlucht tot het uitgeven van boeken die geschreven zijn door bekende Nederlanders; bijvoorbeeld een televisiepresentatrice, een actrice, een cabaretier of een prinses. Dit zeer tegen de zin van veel ‘echte’ kinderboekenschrijvers die toch al moeite genoeg hebben om wat geld te verdienen aan hun boeken en een groot gedeelte van de boekenomzet zien wegvloeien naar mensen buiten hun vak. Zulke uitgeverijen bouwen niet aan een mooi fonds, maar zijn alleen uit op geld. Tenzij ze een gedeelte van dat geld, ter compensatie, bijvoorbeeld zouden steken in kinderpoëzie. Maar gebeurt dat ook?
Nu is poëzie voor volwassenen al een ondergeschoven kindje, maar kinderpoëzie is er nog erger aan toe. Dat kindje ligt opgesloten in de kelder en bijna niemand kijkt naar hem om. Er zijn enkele uitgevers die wat titels uitgeven, maar ze bewandelen meestal de gemakkelijke weg. Werk van dichters die in het verleden redelijk tot goed verkochten heeft hun voorkeur, maar voor nieuwelingen is amper plaats.
Gelukkig zijn er ook uitgeverijen die wel zorgvuldig bouwen aan een mooi fonds en oog hebben voor kwaliteit. Een van die uitgeverijen is De Eenhoorn in Vlaanderen. Deze uitgeverij ontfermde zich over de bundel Waar ik ben van Diet Groothuis. Wat zou het jammer zijn geweest als de gedichten van Groothuis nooit waren uitgegeven.
Het boek is gemaakt in volle kleurendruk, heeft een prachtige vormgeving en is gedrukt op papier van een dure kwaliteit. Dat hoort ook bij een poëziebundel. Gedichten zijn toch de bonbons van de literatuur en verdienen een mooie verpakking.
De bundel van Groothuis is onderverdeeld in zeven thema’s; Niet pluis, Morgen sta ik weer op, Miauw, Moeilijkste vragen, Heel veel zon, Vanzelf omhoog en Geel ei. Elk gedicht op een aparte bladzijde, vaak vergezeld van een mooie illustratie van Merel Eyckerman. De poëzie van Groothuis is luchtig met een klein scherp randje, maar nooit zwaar of ingewikkeld. Ze zet je wel aan het denken. De bundel is bedoeld voor kinderen vanaf zes jaar – maar jonger kan ook gerust – en ouderen die de gedichten voorlezen of ze alleen willen lezen, zullen er ook plezier aan beleven.
Hoe verpak je kinderleed op een vrolijke manier? Nou bijvoorbeeld zo:
‘Sinterklaasvogel
Mijn broertje krijgt met Sinterklaas
Een plastic terugpraatpapegaai.
– hallo – hallo hallo
– ik vind je lief – ik vind je lief ik vind je lief
Er zijn veel pakjes en gedichten.
We praten met de papegaai. Dan is het tijd.
Vlug in de auto. Snel naar papa.
Nog een keertje Sinterklaas.’
Dit is het eerste gedicht van de bundel en kenmerkend, opgewekt, maar met een draai aan het slot. De gedichten rijmen niet, of zo nu en dan een enkele regel. Hierdoor komen ze los, en niet geconstrueerd over.
De omslagillustratie laat een kind zien dat het wereldtapijt optilt en met een zaklamp op zijn gezicht schijnt. Zo doet Groothuis het ook, ze tilt een onderwerp op en laat de lezer een andere kant zien. Voor iedereen die kinderen of kleinkinderen in aanraking wil brengen met poëzie is dit boek een goed begin. Nederland en Vlaanderen hebben tezamen bijna 24 miljoen inwoners. Daaronder zijn toch wel minstens een paar duizend poëzie minnende ouders en grootouders te vinden die Waar ik ben cadeau willen doen aan een kind?
Pieter Feller
Je zult als beginnend dichter(es) toch maar zo’n recensie krijgen! Ouders, ren naar de winkel, koop dat boek! Dat doe ik morgen ook.