Valt er te leven met een moord op je geweten?
De moord op Harriet Krohn – Karin Fossum – Manteau/Anthos – 264 blz.
Charlo Torp zit diep in de put. Zijn vrouw is overleden aan leukemie, hij is al twee jaar werkloos, heeft een grote speelschuld en bijna geen contact met zijn tienerdochter Julie. Hij is er van overtuigd dat het meeste wel weer goed zal komen als hij uit zijn geldzorgen raakt. Hij moet iets met zijn tamelijk nutteloze leven doen.
Om zijn schulden te kunnen aflossen berooft hij Harriet Krohn, een bejaarde, alleenwonende vrouw. Wat een fluitje van een cent had moeten zijn, draait uit op een nachtmerrie voor Charlo. In een ongekende woedeaanval slaat hij Harriet met de kolf van een oud pistool dood.
Dankzij de opbrengst van de roof, is er een korte opbloei in zijn leven. Het contact met zijn dochter wordt beter omdat hij een paard voor haar koopt en hij vindt een baantje. De moord op Harriet Krohn blijft echter als een molensteen om zijn nek hangen.
De Noorse schrijfster Karin Fossum is in de huid van Charlo Torp gekropen als een ridder in een harnas. Met groot gemak, zo lijkt het, beschrijft ze zijn gevoelens en gedachten, zijn hoop en zijn wanhoop.
Na de moord dwingt hij zichzelf om zich te gedragen als een modelburger om zo van zijn zonden verlost te worden. Wie daar geen boodschap aan heeft is natuurlijk Konrad Sejer, de kalme, grijsharige politieman die de held is in veel boeken van Karin Fossum. Ze beschrijft op meesterlijke wijze de gedachten en het gevoelsleven van de wanhopige Charlo Torp.
Deze keer dus geen thriller waarin de lezer op zoek moet gaan naar de dader van een moord, maar de ontrafeling van de motieven van de mislukkeling Charlo Torp, waar je toch mededogen mee krijgt.
Een moment van ongecontroleerde woede heeft hem definitief bijgeschreven in het boek van de verliezers. Maar lopen we niet allemaal die kans?
Karin Fossum kan mensen zo levensecht van binnenuit beschrijven, zoals je dat zelden ziet. Elk boek van haar is een aanrader en ook De moord op Harriet Krohn is daarop geen uitzondering.
Pieter Feller