Verrassend verhaal in verzen

De vlek, een vertelling – Willem Jan Otten – Van Oorschot – 89 blz.

De vorm van een verhaal in versvorm, die Willem Jan Otten voor De vlek heeft gekozen, is bijzonder en wordt tegenwoordig weinig meer gebruikt. Het eist van de lezer meer concentratie dan bij een ‘gewone’ roman, waarvan je nog wel eens een stuk wat oppervlakkiger kan lezen zonder de draad kwijt te raken. Dat kan bij De vlek niet.
Vier personen zijn belangrijk in het verhaal, Abel Kans, bekend onder de artiestennaam Aby Chance, een legendarisch saxofonist, zijn tweelingbroer Anton die werkzaam is bij de bewaking in het ziekenhuis, de Braziliaanse ziekenhuispriester vader Josefsson en dokter Benjamin.

Alles draait om de vlek die wordt gevonden op een van de longen van Abel. Een vlek in de vorm van een vleermuis. Een vlek die ongeneeslijk is. Niet onbehandelbaar, want uiteraard kunnen er levensrekkende bestralingen en chemokuren worden ingezet, maar Abel kiest ervoor om dat niet te doen. Hij wil geen poespas meer aan zijn lijf en maakt geen vervolgafspraak. Maar wat een toestand voor dokter Benjamin als blijkt dat de longfoto’s van Abel en vader Josefsson zijn verwisseld door de zwangere Nana. Abel is niet de kankerpatiënt maar de onfortuinlijke priester. Abel lijkt van de aardbodem verdwenen en zijn broer gaat naar hem op zoek om hem het heuglijke nieuws te vertellen.

Ondanks de geringe omvang van het boek heeft Otten diverse lijntjes uitgezet die aan het eind allemaal keurig samenkomen. Het onderwerp lijkt zwaar, maar Ottens vertelstijl is luchtig en niet van humor gespeend. Als dokter Benjamin bij Anton staat en ze samen naar de ziekenhuismonitoren kijken en Josefsson door het beeld zien schuiven, verzucht de dokter:
‘Hij(Josefsson) denkt dat hij schoon is als een vlinder
zegt hij, maar hij hangt, wat hij ook gelooft.
Ik hoor een grimmig beetje hoon, een eerste
symptoom van uit te zaaien artsenbitterheid.
Vergeten is de eed, het beroepsgeheim,
het is alsof hij met een collega spreekt,
Waar gehakt wordt vallen spaanders,
verrekte ongelukkig, de een zijn carcinoom
is de ander zijn brood…..’

Voor de een is de dokter God die over leven en dood beschikt, voor de ander(Josefsson) is God de dokter die je leven kan redden. Maar gebeurt dat ook? Vriendschap, dood, religie, geboorte, toeval en schuld zijn thema’s die allemaal worden aangestipt. De vlek is een verrassend, intrigerend hedendaags verhaal dat tot het eind blijft boeien.

Pieter Feller

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!