Weinig avonturen, maar een heldere schets van een nieuwe wereld
Bloed van Aldych: Argadwyn โ Femke Dekker โ Zilverspoor โ 281 blz.
Femke Dekker is sinds haar tiende in de ban van het schrijven van verhalen. In haar verhalenschrift schreef ze haar eerste bedenksel: Het zwarte masker en zijn bende. In de jaren die volgden bleef het schrijven de rode draad in Dekkers leven. Ondanks dat ze vaak met andere dingen bezig was dan aantekeningen maken tijdens de lessen, haalde ze wel haar HAVO-diploma, waarna ze Journalistiek ging studeren. Dat hield ze een jaar vol. Bij de opleiding Tekstschrijven lag toch haar hart. Na haar opleiding, ging Dekker aan het werk als webredacteur bij de Consumentenbond. Eigen verhalen schrijven bleef ze doen. Toen ze dertig jaar was, vond ze een uitgeverij die รฉรฉn van haar manuscripten wilde uitgeven, dat was Joris en de Zonneprinses. Hierna verschenen nog vijftien boeken van Dekkers hand en nu is daar Argadwyn, het eerste boek uit de serie Bloed van Aldych.
Hadewig ontdekt op haar vijftiende dat haar moeder veel geheimen bewaakt. Wie haar vader is en waar hij woont, maar ook wie of wat ze zelf is. Langzaam ontdekt ze dat ze uit een andere wereld komt en tot een magische familie behoort, de Aldych. Voor Hadewig verklaart dit waarom ze al jaren worstelt met zichzelf en haar plaats in deze wereld. Woest over het feit dat haar moeder haar het leven heeft ontnomen dat ze had moeten leiden, probeert ze wanhopig de oversteek te maken naar haar ware familie. Als dat na veel moeite lukt, blijkt dat Hadewig โ van wie de ware naam Argadwyn is โ ooit voorbestemd was een sleutelrol te vervullen binnen de Aldych. Ontheemd als ze is, kan het ritueel daartoe nu echter haar dood betekenen. De druk op Hadewig/Argadwyn neemt toe, zeker als ze hoort welke offers er voor en door haar gebracht moeten worden. Als klap op de vuurpijl wordt ze ook nog eens verliefd op een jongeman die geheimzinnige banden heeft met de Aldych. Argadwyns wereld staat op zijn kop. Wie is ze? Wie wil ze zijn en is ze bereid de prijs te aanvaarden die zij en anderen voor haar keuze moeten betalen?
Zoals in de omschrijving van het verhaal al staat, gaat het in Argadwyn vooral om de ontwikkeling van Hadewig/Argadwyn en de zoektocht naar wie ze is. Dit is voor veel jonge meiden een herkenbaar onderwerp. Wat minder herkenbaar is, is de nieuwe wereld waarin Hadewig/Argadwyn zich moet zien te ontwikkelen. Ze gaat niet naar school, er zijn geen ziekenhuizen en haar vriendinnen heeft ze moeten achterlaten in de oude wereld. Niets is zoals het was, alles gebeurt in een nieuwe wonderlijke wereld.
Het schetsen van die nieuwe wereld, is wat Dekker goed doet. Llychfyllyd, de wereld in kwestie, is helemaal nieuw. Dekker heeft niets gekopieerd uit bekende boeken, alles is volledig ontsproten uit haar eigen brein. Droomwandelingen, voorouderwolven, de aparte manier van moederliefde. De woordenlijst aan het eind van het boek met de uitleg van alle nieuwe termen is dan ook geen overbodige luxe. Er is in deze creatie van Dekker af en toe een hulplijn nodig om alle onbekende woorden uit elkaar te houden.
Het nadeel van dit boek is dat, juist doordat er veel aandacht wordt besteed aan de creatie van een nieuwe wereld en de zoektocht naar zichzelf van hoofdpersoon Argadwyn, er maar weinig gebeurt. Dit maakt het verhaal soms wat langdradig. Met name de droomwandelingen zijn wat aan de uitgestrekte kant.
Al met al is Argadwyn een mooie schets van een nieuwe wereld, maar ik hoop dat er in het tweede deel van de serie Bloed van Aldych iets meer actie en avonturen op het programma staan. De lezer kent nu immers de wereld al, nu kan het echte werk beginnen.
Felice Beekhuis
One thought on “Weinig avonturen, maar een heldere schets van een nieuwe wereld”