Soms iets te vlot geschreven debuut
Het Heilige Rijk – Julian Top – Books of Fantasy – 239 blz.
Julian Top (1983) is opgegroeid in Oegstgeest, getrouwd en trotse vader. Ambitie om schrijver te worden kreeg hij pas enkele jaren geleden. Geïnspireerd door de hedendaagse wereldproblematiek en met het gevoel dat er nog onaangeboorde bronnen binnen het fantasygenre waren, heeft hij de pen opgepakt. Naast zijn fulltime baan, zijn drukke huishouden en overdaad aan hobby’s, wist hij toch nog genoeg tijd bij elkaar te harken om aan zijn manuscript te werken. Twee jaar later was zijn boek klaar. Het Heilige Rijk is Tops debuut.
Het Heilige Rijk begint in een oude, donkere burcht. De Heren van de Raad van Banruhn bereiden, afgeschermd van alle spiedende ogen, hun heilige oorlog voor. Nu de magie, een geschenk van de Goden, is weergekeerd, streven zij naar overheersing van het hele Continent. Rulion, dief en zakkenroller, weet niet dat de magie is teruggesijpeld op de wereld en merkt dat hij bij het uitoefenen van zijn werk ineens over onvermoede krachten beschikt. Spijtig voor hem openbaart zich dit juist wanneer hij een Raadsheer als slachtoffer heeft gekozen. Een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden die hem tot staatsvijand nummer één maakt. Een klopjacht begint. Vrezend voor zijn leven, ontvlucht Rulion de stad en laat daarmee een profetie uitkomen. Een voorspelling met grote gevolgen voor alle koninkrijken van Het Continent…
Het verhaal speelt zich af in een Middeleeuws aandoende setting, maar dan met magie. Dit maakt Het Heilige Rijk niet tot het meest originele fantasyboek, maar ondanks dat is het wel een goed verhaal. Top heeft het boek nog wel een modern tintje meegegeven door de namen van de personages. Met namen als Thomas, Lars, Hassan en Rulion doet Het Heilige Rijk multicultureel aan.
Top houdt flink de vaart in het verhaal. Hij blijft nergens lang hangen. Hierdoor lees je lekker door.
“Op de weg tussen Banruhn en Fiyartha kwamen de Gildenaren nog drie kampen tegen. Telkens moesten ze een grote omtrekkende beweging maken en dat zorgde voor minstens een dag vertraging. Rulion en de anderen vroegen zich af wat de Banruhni’s van plan waren. Eén ding was zeker: er zou oorlog komen.”
Een andere kant van deze snelheid is, dat Top dit ook doet in het laatste hoofdstuk van Het Heilige Rijk. De eindstrijd valt hierdoor tegen. Het lijkt wel een samenvatting. Daar had veel meer ingezeten. Met meer details en beschrijvingen was dit laatste, heftige gevecht waarschijnlijk veel spannender geweest. Dat is jammer.
Voor een debuut is Het Heilige Rijk niet slecht, maar van een eventueel volgend boek verwacht ik toch meer. Dit boek is van een beginnende schrijver, en ik raad het dan ook vooral aan aan beginnende fantasylezers.
Felice Beekhuis