Een wereld van macht en leugens
Vlam – Floortje Zwigtman – Uitgeverij Moon – 495 blz.
Floortje Zwigtman is geen onbekende naam in de schrijverswereld en al helemaal niet in de YA-sectie. Ze heeft onder andere de Groene Bloem-trilogie, 4 stand alones en een zevental kinderboeken geschreven. Vlam is het eerste deel in de Vonk-trilogie.
Christian Duses eerste dag op de universiteit begon niet goed. Dat hij de tram gemist had, was zijn eigen schuld geweest, maar de rest was beschikt door een hogere macht. Zijn zus Una had het op God gehouden, zijn beste vriend Chaim op Satan. Maar eigenlijk wisten ze alle drie dat het Roxane Tron was geweest.
Roxane Tron is de dochter van Dux Tron, een dictator die Chimeria met harde hand regeert. Terwijl Roxane onbezorgde en gelukkige jeugdjaren op het eiland beleeft, gaat het gewone volk gebukt onder het regime van haar vader.
Christian Duse is een doodgewone jongen, die samen met zijn zussen Una en Marina en broer Rafaël een bandje vormt. Christian wil zich het liefst afzijdig houden van de politiek en ongestoord muziek maken. Daar komt een eind aan als Roxane zijn pad kruist en verliefd op hem wordt. Ze introduceert de Duses in het dictatorgezin, en haar moeder ziet meteen haar kans schoon. Het regime begint barsten te vertonen en de vier muzikale jongeren kunnen het imago van het regime oppoetsen. Maar Marina en Rafaël zijn niet van zins het hoofd te buigen en zoeken via hun muziek de grenzen van de dictatuur op…
Mijn mening
De achttienjarige Roxane Tron probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden, voor zover dat mogelijk is dan. Ze is de dochter van de president van het land Chimera, een klein eiland in het midden van de Atlantische Oceaan. Ze weet haar ouders na lang zeuren eindelijk zo ver te krijgen dat ze mag gaan studeren, onder de voorwaarde dat er 24/7 een lijfwacht bij haar is die bij haar intrekt. Roxane stemt met moeite in.
Op de universiteit ontmoet ze Christian Duse, een medestudent en gitarist van een band. De band wordt ontdekt door de presidentsvrouw, Uxor Angelica. Zij ziet een kans om de band te gebruiken als propaganda om de jeugd om haar vinger te winden, nadat er steeds meer jongeren opstandig worden en ze een glimp van het wonderlijke buitenland op willen vangen. Langzaam maar zeker worden Christian en zijn familie dieper en dieper meegetrokken in een wereld van macht en leugens.
Vlam is het eerste boek wat ik dit jaar gelezen heb en het was zeker een goede binnenkomer voor 2015! Na een langzaam begin, vlamt het verhaal al snel van de pagina’s af. Ik ben er echt doorheen gevlogen. Het boek was aan de dikke kant, bijna 500 pagina’s, maar ik heb er niet veel langer over gedaan dan ik normaal doe met een boek van rond de 400 pagina’s. Het verhaal had mij echt te pakken!
Het boek wisselt per hoofdstuk van perspectief en om de paar hoofdstukken ook van tijdsperiode. Ongeveer zeventig procent van het boek vindt plaats in 1986 in Chimera, de overige 30 procent in de moderne wereld op verschillende plaatsen. Beide tijdsperiodes lees je vooral vanuit het perspectief van Roxane. Cookie Nin en Christian Duse komen daarnaast ook veel aan het woord in 1986. In 2012 wordt vooral Roxane, die Chimera verlaten heeft, gevolgd in haar zoektocht naar meer informatie over de val van de Dux. Hier kom je erachter dat er van alles is gebeurd in Chimera, maar je komt er niet exact achter wat. Dit wekte bij mij enorm veel nieuwsgierigheid op om zo snel mogelijk verder te lezen.
Wat dit boek in mijn ogen zo uniek maakt, is de setting van het verhaal. Over een moderne dictatuur lees je eigenlijk nooit in YA boeken. Vlam laat duidelijk zien wat er allemaal anders is in zo’n samenleving, zonder daar op door te hameren.
Vlam is zeker een goed begin van de Vonk-trilogie. Als het aan mij gelegen had, was ik direct aan het tweede deel begonnen.