Afsluiten met de kieteldood

Zo zijn ouders – Peter Bently & Sara Ogilvie – Vertaling: Jesse Goossens Lemniscaat – 32 blz. Zo zijn oudersOuders kun je voor van alles gebruiken. Staat er op de achterflap van het prentenboek Zo zijn ouders van Peter Bently & Sara Ogilvie. Menigeen zal dit direct beamen. Ze kunnen je helpen schilderen en verhuizen en later op je kinderen passen, of de was, afwas en boodschappen voor je doen als je nog thuiswonend bent.

Maar als kind zijnde sta je er niet zo vaak bij stil wat je ouders allemaal voor je doen. En dát maakt dit verhaal duidelijk. Is het daarmee een belerend prentenboek? ‘We zullen jullie, kindertjes, eens even goed leren wat wij ouders allemaal voor jullie doen’?

Bij dit prentenboek valt of staat het met de manier van voorlezen. Als je het niet helemaal juist doet, is het een boek met een geheven vingertje. Lees je het met plezier en een tikkeltje plagerij in je stem aan de kinderen voor, zal elk kind de hilariteit van de gekozen voorbeelden inzien.

Ouders doen namelijk heel veel voor hun kinderen. Ze kunnen heel goed dingen maken, zoals een rails en knuffels. Het zijn stoelen waar je op kunt springen en ze laten je vieze snoet weer glimmen. Ze vergeten nooit iets en lezen je ’s avonds een verhaaltje voor. Alle genoemde voorbeelden zijn ondersteund met grappige, herkenbare illustraties. Pagina vullend of een paar kleinere verdeeld over de bladzijde. Op iedere bladzijde is weer genoeg te beleven.

En de slotconclusie van het verhaal? Na drie keer voorlezen duikt je spruit snel weg, want dat heeft het door dat jij het boek sluit en de kieteldood inzet.

Nelly Hofman

Andere recensies

De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
Scherpstellen  – Roelke Posthumus – Noordboek – 352 blz. Direct ten zuiden van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg, en ten noorden van de Maasmonding lag aan het begin van de vorige eeuw het kroondomein De Beer. Het werd  later ook wel vogelreservaat...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!