Schrijversduo moet nog aan elkaar wennen
De erfgenaam van Herlewinne: Boek 1: De gezellen van Nez – Peter van Rillaer & Christophe Vermaelen – Celtica Pubishing – 509 blz.
Peter van Rillaer (1969) is een echte Leuvenaar. Al op jonge leeftijd schreef hij verhalen. Als tiener kreeg Van Rillaer belangstelling voor de esoterie. Vooral mythische verhalen en vertellingen over verloren beschavingen en hun nalatenschap trokken zijn aandacht. Christophe Vermaelen (1968) komt ook uit Leuven. Vermaelen is militair en barman geweest en werkt nu in de non-profit sector. Hij heeft een voorliefde voor geschiedenis, mythologie en het occulte. Dit inspireerde hem al op jonge leeftijd tot het schrijven van verhalen. Van Rillaer en Vermaelen hebben zich op het avontuur van een samenwerking gestort. De gezellen van Nez is het eerste deel van de serie De erfgenamen van Herlewinne.
Kindar van de stad Nez, koning van het Waegland, heeft vele volkeren overwonnen en tot slaaf gemaakt. Jente is zo’n slaaf. Zij wordt als 14-jarig meisje gekocht door de magica Ezzine, die de Orde van de Berk de rug heeft toegekeerd. In zijn boevenrijk de Tenebri leidt Ezzine Jente op tot een bijna onverslaanbare prijsvechter. Maar als hij meer aanzien kan verwerven, toont hij zijn ware aard.
Ondertussen stuurt de Overste van de Orde van de Berk heler en ziener Nuru achter Nestor de Onfeilbare aan. Nuru moet hem de betekenis vragen van een door Nestor geschreven passage in het Boek der Kronieken. Tijdens zijn reis treft Nuru op een begraafplaats aan de rand van Nez een voor dood achtergelaten vrouw: Jente.
Merkonus, ook een magica en de raadsheer van koning Kindar, zorgt ervoor dat Jente prinses Zenel op haar politieke missie naar Koes mag begeleiden. De pasen van Nuru en Jente kruisen opnieuw, en in Koes wordt pas echt duidelijk wat de passage van Nestor in de Kronieken inhoudt.
Van Rillaaer en Vermaelen hebben samen een goed typisch fantasyverhaal neergezet. Opvallend is dat de twee mannen gekozen hebben voor een vrouw als belangrijkste personage: Jente. Jente is een pittige dame, en komt zodanig ook goed over. Je wordt als lezer vanzelf een beetje gek op haar.
De schrijfstijl die de mannen hanteren is makkelijk leesbaar. Ondanks dat er hier en daar seksscènes en gruwelijke folteringen langskomen, is De gezellen van Nez ook zeer geschikt voor Young Adults. Het verhaal speelt zich af in een fictieve geschiedenis, maar Van Rillaer en Vermaelen hebben gekozen voor hedendaags taalgebruik. Het boek is zeer toegankelijk: het heeft ruim 500 pagina’s, maar toch heb je het in een zucht en een wind uit. De hoofdstukken zijn met 10-20 bladzijden ook van een goede omvang. En zoals we van boeken van Celtica Publishing inmiddels gewend zijn, siert een mooie tekening van Melchior van Rijn de cover.
In het begin van het boek valt het op dat Van Rillaer en Vermaelen nog niet helemaal op elkaar ingespeeld zijn. Sommige stukken lezen echt als een goedlopend verhaal, terwijl andere stukken meer bij elkaar geplakte beschrijvingen zijn, een opsomming van gebeurtenissen. Verderop in het boek loopt het schrijverduo ook nog af en toe tegen dergelijke problemen aan. Bijvoorbeeld wanneer we twee keer op twee bladzijden kunnen lezen dat iemand het bij een man-tot-mangevecht meer moet hebben van zijn kracht dan van zijn techniek, of wanneer de uitdrukking ‘als vogels voor de kat’ drie keer vlak na elkaar wordt gebruikt. Maar verder lijken Van Rillaer en Vermaelen steeds meer op elkaar ingespeeld te raken. Dit belooft veel goeds voor het voldende deel van de serie De erfgenaam van Herlewinne. Ik ben wel benieuwd naar een nieuw avontuur van Jente, Nuru en de anderen.
Felice Beekhuis