Een modern schrikbeeld: een #moordenaar op Twitter

Volg mij – Angela Clarke – Vertaling: Davida van Dijke – The House of Books – 396 blz.

Volg mijAngela Clarke is journalist. In 2015 won ze een aanmoedigingsprijs voor aanstormend schrijftalent. Volg mij is Clarke’s thrillerdebuut. Eerder schreef Clarke een boek over haar leven als fashionista. Volg mij is het eerste deel van een Sociale Media Moorden-serie.

Freddie Venton werkt in een koffiebar, maar droomt van een baan als journaliste. Een toevallige ontmoeting met een oud-klasgenote leidt haar naar de plek waar een gruwelijke moord is gepleegd. Wanneer de moordenaar op Twitter berichten achter begint de laten, stort ze zich op de zaak en probeert ze zijn aanwijzingen te ontcijferen. In haar poging om onschuldige levens te redden, brengt ze haar eigen leven echter steeds meer in gevaar…

Freddie is freelance journalist, maar krijgt vaak weinig tot niets betaald voor haar (online) werk. Van één redacteur krijgt ze een tip: “Het punt is, Freddie, je bent een eersteklas schrijfster, maar dat is tegenwoordig niet genoeg. Het wemelt van de eersteklas schrijvers in de wereld, en door het internet is het alleen maar makkelijker geworden om ze te vinden. Je moet net dat beetje meer hebben, waardoor je eruit springt.”

Je raadt het al: Freddie gaat op zoek naar een verhaal. Als Freddie’s oud-klasgenoot Nasreen, die inmiddels rechercheur is bij de politie, langskomt in het koffietentje waar Freddie werkt, besluit Freddie Nasreen te volgen. Regelrecht het avontuur in. Regelrecht naar een plaats delict. Regelrecht naar het verhaal dat haar beroemd moet gaan maken.

Volg mij heeft een duidelijk Twitter-thema. De #moordenaar communiceert met de buitenwereld door korte, vaak cryptische berichten te plaatsen op het digitale medium. Hij geeft aanwijzingen die de politie en Freddie steeds net te laat begrijpen, en hij volgt hen die hij vermoordt. Online trollen, kattenliefhebbers of grammer nazi’s, geen enkel online stereotype wordt gespaard.

De hoofdstuktitels zijn steeds bijpassende populaire afkortingen in de wereld van het internet, zoals #FML (fuck my life), #YOLO (you only live once) of #BFF (best friend forever). Soms zijn deze afkortingen en andere internettermen helaas te ver doorvertaald. Nederlandse kinderen zeggen bijvoorbeeld niet #BZT (ben zo terug), maar gebruiken #BRB (be right back).

Terwijl Freddie steeds meer betrokken raakt mij het politieonderzoek, en ze zelfs het team mag komen versterken, hangt er ook een geheim uit Freddie en Nasreens verleden in de lucht. Ooit waren ze vriendinnen, maar nu hangt er een bepaalde vijandigheid.

In Volg mij zet Clarke een politiekorps neer dat is blijven hangen in de jaren negentig. De leidinggevende inspecteur heeft een hekel aan technologie, dus zijn collega’s mogen er geen gebruik van maken. Dit zorgt ervoor dat de politie al snel op een flinke achterstand de strijd met de #moordenaar aangaat. Het korps wordt hiermee aan de ene kant neergezet als hopeloos ouderwets, maar aan de andere kant wel als mensen met hart voor de zaak. Clarke is kritisch geweest, zonder een al te negatief beeld te schetsen.

Volg mij is een modern verhaal, door het Twitter-thema, maar ook door het leven van Freddie in een financieel en sociaal moeilijke tijd. Het boek is vlot geschreven en leest als en trein, en zal vooral vrouwen aanspreken. Het is qua inhoud en opbouw vergelijkbaar met een gemiddelde politiethriller, maar juist de eigentijdse thema maakt het boek toch net even anders dan je gewend bent.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Roadblock – Sophie Wester – Van Goor – 96 blz. De vrienden Ben, Lucas en Ryan hebben het erg gezellig op het schuurfeest tijdens Koningsnacht. Officieel mogen ze nog niet drinken, maar ze doen niet zo moeilijk in de schuur. Ze hebben allemaal de...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen Israël en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in Israël. Het Israëlische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!