Waar geschiedenis en fantasy samenkomen in een spannend verhaal
Duivelmaeker – Bianca Mastenbroek – De Vier Windstreken – 338 blz.
Bianca Mastenbroek(1975) woont in Eindhoven, waar ze Techniek & Maatschappij studeerde aan de Technische Universiteit. Na een aantal jaar gewerkt te hebben als milieuadviseur besloot ze zich helemaal te wijden aan haar grote passie: schrijven. Inmiddels heeft ze meerdere boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen op haar naam staan.
In Duivelmaeker ziet hoofdpersoon Faye duivels. Steeds meer, steeds vaker. Leraren, klasgenoten, buren of zelf de minister-president verandert voor haar ogen in een monster. Is ze gek aan het worden? Of heeft het te maken met het vreselijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt? Als ze hulp zoekt bij een psycholoog ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, heel erg lijken op de figuren die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Haar leven raakt verstrengeld met dat van de middeleeuwse schilder; ze droomt niet over zijn leven, ze beleeft het. Zo komt ze erachter dat hij zijn leven lang heeft gestreden tegen het kwaad. De strijd die nog niet voorbij is…
Het boek wisselt van perspectief. Het ene hoofdstuk kijken we mee met Faye, in haar leven als 15-jarige scholier, waarin ze worstelt met de problemen van een gemiddelde puber. Het volgende moment slaapt Faye en beleeft ze stukken van het leven van Joen (zoals Jeroen Bosch in Duivelmaeker wordt genoemd). De levens van deze twee personen zijn sterk verbonden.
Faye, net als Joen vijfhonderd jaar eerder, ziet duivels. Ze lijkt door het uiterlijk van mensen heen te kunnen kijken. Wie goed is, ziet er uit als een mens, maar wie slecht is kan dat niet verbergen en krijgt een duivelse tronie. Zoals in Mastenboeks eerdere boeken is een er duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad. De lijn tussen gek of normaal is echter een stuk dunner. Is het allemaal echt wat Faye ziet? Of draait ze door vanwege een groot geheim van vroeger dat ze met zich meedraagt?
Bianca Mastenboek schrijft normaal fantasy en historische romans. In Duivelmaeker komen deze twee genre heel mooi samen. We nemen een kijkje in het leven van de oude meester Jeroen Bosch, maar hebben daarnaast ook te maken met de duivel. Mastenboek maakt geschiedenis op deze manier toegankelijk, want we krijgen als lezer de nodige historische details mee, maar vooral ook erg leuk!
Hoewel het boek bijna een promotiepraatje is voor de middeleeuwse schilder, de stad Den Bosch of het Jheronimus Bosch Art Center, en er natuurlijk een stukje historische verantwoording niet kan ontbreken in een boek over een echt persoon, is het dat niet waar Duivelmaeker uiteindelijk naartoe gaat. Het boek is vooral ook spannend. Ondanks dat het begin feitelijk is, en Faye niets begrijpt van wat haar overkomt, wordt het boek naar het einde toe steeds beter. Het boek is eigenlijk bedoeld voor jongeren van 13+, maar het is voor volwassenen ook de moeite waard.
Felice Beekhuis