Een buitengewone band tussen mens en dier
Mijn hond, mijn redding – Julie Barton – Vertaling: Catalien en Willem van Paassen – Ambo|Anthos – 280 blz.
Julie Barton is schrijver en woont in Californië met haar man en twee kinderen. Ze publiceerde artikelen in o.a. Huffington Post. Mijn hond, mijn redding is haar debuut.
Op een dag lukt het de 22-jarige Julie met moeite om van de metro naar haar appartement te lopen. Eenmaal aangekomen in haar appartement zet ze water op voor de pasta. Een onbeduidende handeling, maar de zelfs kleine handelingen waren sinds kort buitengewoon moeilijk. Ze gaat op de vloer zitten, met een houten lepel in haar hand. Ze dreigt in slaap te vallen terwijl alle geluiden op straat een gigantische echo worden. Julie stort in op de keukenvloer van haar appartement, ze heeft een zenuwinzinking. Nadat ze haar moeder heeft gebeld, komt deze direct en haalt Julie op. Er wordt door een psychiater vastgesteld dat Julie aan een ernstige depressie lijdt. Wat iedereen ook doet om haar te helpen, het lukt Julie niet om haar depressie te overwinnen. Totdat de golden retriever-pup Bunker in huis komt.
Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte wordt er af en toe een sprong naar het verleden gemaakt. Een verleden dat een grote invloed Julie heeft gehad. Elk hoofdstuk van het boek is voorzien van een titel met vermelding van het jaartal waarin het zich afspeelt. Een aantal hoofdstukken worden afgesloten met een passage over puppy’s, waar Bunker, de golden retriever-pup die Julie’s beste vriend zal worden, een rol in speelt.
Mijn hond, mijn redding is het waargebeurde verhaal van Julia Barton. Ze is 22 jaar, net een jaar afgestudeerd en begonnen met haar eerste baan als ze compleet instort. Vanuit de eerste persoon lezen we het indrukwekkende verhaal over haar depressie en hoe ze die heeft overwonnen. Dit waargebeurde verhaal over wat een depressie inhoudt kan voor degenen die dit wel eens meegemaakt hebben best wel confronterend zijn. Op ongenuanceerde wijze verteld Julie over haar depressie en de gevoelens en gedachten die daar bij horen. Julie heeft al vanaf jongs af aan het gevoel er niet bij te horen. Ook het contact met haar ouders is niet zo geweldig, ze neemt ze kwalijk dat zij bij bepaalde gebeurtenissen in het verleden niet hebben ingegrepen en altijd te druk waren om zich om haar te bekommeren. De relatie met haar broer is problematisch. Toch weet ze zich staande te houden, studeert af en gaat op zichzelf wonen, ver van haar ouders vandaan. Maar dan is toch de koek op. Haar ex-vriendje is een obsessie voor haar en verder draait ze maar wat rond. Totdat ze niet meer in staat is om te functioneren. Een aanwezigheid, een schaduw, had bezit van haar genomen, genoemd een depressie.
Mijn hond, mijn redding vertelt hoe het Julie lukt, dankzij de aanwezigheid van de golden retriever Bunker, uit het diepe dal te komen en weer te gaan functioneren. Maar, niet verwacht, ook haar ouders staan voor de volle honderd procent voor haar klaar. Alleen die kunnen haar niet uit dat diepe dal trekken. We lezen over haar ziekte en worden geconfronteerd met de pijn en uitzichtloosheid dat een depressie met zich meebrengt. Best heftig om te lezen voor iemand die ooit zelf in een depressie heeft gezeten. Maar ook herkenbaar is wat de liefde van een dier dan met je kan doen, wat een positieve invloed dit kan hebben.
De aanschaf van de pup Bunker zorgt ervoor dat Julie weer gaat functioneren en een zelfstandig leven op kan bouwen. Bunker wordt voor Julie haar reddingslijn en de band die zij krijgen is zo hecht, daar kan niemand tussen komen. Bij veel gedeeltes in het verhaal kunnen zakdoekjes noodzakelijk zijn. Behalve misschien ook confronterend is dit een hartveroverend en ontroerend verhaal, met een pup die er voor kan zorgen dat je een traantje moet wegpinken. Mijn hond, mijn redding, een heel mooi verhaal over de bijzondere band tussen mens en dier.