George en buurmeisje Annie ontdekken het heelal
George: De geheime sleutel naar het heelal – Lucy & Stephen Hawking – Vertaling: Aimée Warmerdam en Pimento – Illustraties: Daniëlle Futselaar – Kluitman – 217 blz.
De geheime sleutel naar het heelal is het eerste deel in de serie over George in de ruimte. Kluitman heeft ervoor gekozen om alle drie de boeken tegelijk uit te geven, nadat ze in 2007 al eens zijn uitgegeven door Pimento. De schat in het heelal en De knal in het heelal zijn de titels van het tweede en derde boek. De boeken zijn geschreven door de wereldberoemde natuurkundige Stephen Hawkings (wie kent hem niet?) en zijn dochter Lucy, die schrijfster is. Natuurkunde en de liefde voor het heelal is er dus bij Lucy al met de paplepel ingegoten.
George heeft nieuwe buren en zijn ouders vinden Annie en haar vader Erik maar niks. Annie is een heel slim meisje en Erik is wetenschapper. Hij heeft de geweldigste computer van de wereld: Kosmos. Dankzij Kosmos kunnen Annie en George naar elke plek in het heelal reizen. Ze bezoeken een komeet, reizen naar een zwart gat, komen in een asteroïdenregen terecht en bereiken het uiterste puntje van ons zonnestelsel. Maar er is iemand die andere plannen heeft met Kosmos, plannen die George en Erik flink in gevaar brengen….
George had maar een saai, wetenschaploos leven: “Omdat zijn ouders een eenvoudiger, eerlijker leven wilden leiden, wasten ze hun kleren met de hand, hadden ze geen auto en verlichtten ze het huis met kaarsen, zodat ze geen elektriciteit hoefden te verbruiken. Het was allemaal bedoeld om George een natuurlijke en betere leefomgeving te bieden, zonder gifstoffen, toevoegingen, straling en meer van dat soort kwalijke zaken. George’s ouders beschermden hem voor alles wat gevaarlijk voor hem kon zijn, alleen beschermden ze hem daardoor ook voor dingen die hij leuk vond. […] In plaats daarvan had hij nu alleen een varken. Maar het was wel een heel leuk varken.”
Freddie het varken is George’s enige vriend (Harry Potter-verwijzing!), totdat er nieuwe buren naar George en zijn ouders komen wonen. Erik en Annie zijn net als de twee Hawkings die het boek hebben geschreven. Vader Erik is net als Stephen een wetenschapper, en dochter Annie is net als Lucy een verhalenverteller.
Maar misschien wel een belangrijker personage, is de supercomputer Kosmos. Kosmos heeft een eigen willetje, maar hij kan werkelijk alles. Hij kan een deur laten verschijnen midden in de huiskamer, waardoor Erik, Annie en George rechtstreeks in de ruimte terecht komen, bijvoorbeeld op een hele grote komeet. Maar de slechte dr. Kuiper wil Kosmos ook hebben, om hem voor zichzelf te gebruiken. Kosmos maakt George’s even een stuk interessanter, maar vooral op een stuk spannender.
De geheime sleutel naar het heelal is een ontzettend leuk en leerzaam kinderboek, met een spannend verhaal, informatie achtergrondstukjes en mooie kleurenfoto’s van het heelal. Menig kind vanaf een jaar of tien zullen de George-boeken verslinden, en vooral als ze al een beetje interesse tonen in alles boven en rondom de aarde, zullen ze De geheime sleutel naar het heelal met plezier lezen. Ik heb dat in ieder geval wel gedaan, en ben heel nieuwsgierig naar de andere twee delen van deze prachtige kinderserie.
Felice Beekhuis