Sluipmoordenaar of koningin, ze moet kiezen
Erfgenaam van Vuur – Sarah J. Maas – Vertaling: Gerdien Beelen – Boekerij – 508 blz.
Erfgenaam van Vuur is het derde deel in de De Glazen Troon-serie van Sarah J. Maas. Eerder in deze serie zijn verschenen: De glazen troon (2014) en De donkere kroon (2014). In het Engels is het vierde deel verschenen onder de titel Queen of Shadows (2015) en wordt het vijfde deel van de serie, Empire of Storms, later dit jaar verwacht.
Celaena Sardothien heeft de gevechten op leven en dood overleefd, maar tegen een zeer hoge prijs. Hoewel ze niets liever wil dan de dood van haar dierbare vriend wreken, moet ze aan een nieuwe reis beginnen om de strijd met haar duistere waarheid aan te gaan… Een waarheid over haar erfenis die haar toekomst voorgoed kan veranderen. Ondertussen verzamelen haar vijanden zich aan de horizon met maar één doel: de inwoners van het koninkrijk tot slavernij dwingen.
Om ze te verslaan moet Celaena de kracht vinden om niet alleen haar eigen demonen te overwinnen, maar ook het kwaad dat op het punt van uitbreken staat. Als ze wint, wordt ze Adarlans grootste bedreiging – en zijn grootste vijand. Boordevol bloedstollende actie, nieuwe personages en romantiek: dit laatste deel in de trilogie zal lezers boeien van de eerste tot en met de laatste pagina.
Mening
Erfgenaam van Vuur begint een paar weken nadat De donkere kroon is afgelopen. Celaena bevindt zich op het continent Wendlyn en wacht ongeduldig af op het moment waarop zij haar oudtante, de onsterfelijke fae-koningin Maeve, kan ontmoeten en antwoorden op haar vragen kan krijgen. Na weken van afwachten, wordt Celaena opgehaald door de fae Rowan Witdoorn, die haar naar Maeve brengt. Al snel wordt bij Maeve duidelijk dat zij haar geheimen niet snel prijsgeeft en ze stelt een ultimatum. Pas als Celaena haar magie onder controle krijgt, zal zij antwoord krijgen op de vragen over de Wyrdsleutels, waarmee de koning van Adarlan tegengehouden kan worden. De trainingen met Rowan verlopen langzaam en stroef, lukt het Celaena haar geboorterecht en ware identiteit onder ogen te komen, voordat het te laat is?
Naast het verhaal van Celaena volg je ook dat van Dorian, Chaol en Aedion, de neef van Celaena. Chaol en Aedion hebben connecties met rebellen, dezelfde rebellen waar Nehemia eerder mee verbonden was. De vriendschap tussen Dorian en Chaol lijkt zo goed als voorbij, na een aantal ruzies en meningsverschillen over Chaols banden met de rebellen. Dorian doet zijn best zijn magische vaardigheden onder controle te houden, wat niet goed wil lukken. Doordat je vanuit het perspectief van beide mannen leest, kom je erachter dat ze allebei niet zo boos op de ander zijn als dat in eerste instantie lijkt. Dit vond ik zelf erg mooi om te lezen. Beide kanten wilden wel samen komen, maar ze waren in de veronderstelling dat de ander dat niet wilde.
In dit boek leerde ik ook een nieuw personage kennen. De heks Manon, lid van de Zwartbek-clan. Manon en de andere heksen hebben van de koning van Adarlan wyrvens gekregen, draak-achtige wezens. Met deze wyrvens wil de koning een dodelijk leger creëren, om nog meer mensen over meerdere continenten de baas te worden. Tijdens de trainingen met haar wyrven, Abraxos, komt Manon zichzelf tegen. Zijn alle heksen wel zo meedogenloos en harteloos als dat zij zelf altijd dacht? Deze dillema’s komen duidelijk naar voren en geven weer een heel nieuw inzicht in de macht die de koning over het continent heeft. De heksen zijn hun magie en onsterfelijkheid kwijtgeraakt bij het verdwijnen van de magie op het continent en hebben daarop het aanbod van de koning met open armen aangenomen, zonder het kwaad ervan in te willen zien.
Ieder van de drie invalshoeken van het verhaal geeft enorm veel nieuwe informatie over de twee continenten en haar inwoners. Alle plekken worden met enorm veel detail omschreven, iets waar ik zelf heel veel van hou. Het geeft zoveel diepte aan een verhaal als je precies weet hoe alles en iedereen eruit ziet! De personages zijn stuk voor stuk verre van perfect en dit beseffen zij zelf ook. Iedereen maakt fouten, iedereen heeft slechte karaktereigenschappen, iedereen heeft wel eens een slechte bui. Sarah heeft enorm veel geweldige personages neergezet, waarin iedereen zich wel kan vinden. Is het niet in Manon, die haar familie in twijfel neemt, dan is het wel in Aedion die alles doet om zijn nichtje te kunnen beschermen en dienen. Als zelfs de minder belangrijke personages zo enorm goed zijn uitgediept, dan weet je dat een auteur veel zorg en aandacht in haar boeken stopt en dat vind ik geweldig om te kunnen lezen.
Na het lezen van Erfgenaam van vuur kan ik absoluut niet wachten op het vervolg! Er zijn nog zo veel vragen onbeantwoord, zo veel dingen die niet duidelijk zijn, zo veel nieuwe informatie waar wel iets mee gedaan móet worden in een van de volgende delen. Tot de tijd dat het volgend deel uit is, zal ik erop zitten wachten.
Fabiënne Boosman