Felix wordt Anders

Anders – Andreas Steinhöfel – Vertaling: Tjalling Bos – Illustraties: Peter Schössow – Hoogland en Van Klaveren – 213 blz.

AndersOp een dag komt Felix Winter veel vroeger thuis van school dan normaal. Hij wordt op de oprit getroffen door een dakpan en zijn moeder rijdt hem per ongeluk aan met de auto. Hij belandt in het ziekenhuis en ligt driekwart jaar in coma, waarna hij geheel onverwacht ontwaakt. Deze ‘tweede geboorte’ wordt door de mensen om hem heen als een wonder beschouwd. Dat is het dan ook. Er gebeuren wonderlijke dingen in Anders en schrijver Andreas Steinhöfel vindt het leuk om met getallen te spelen. Getuige het volgende fragment.

“Het coma waarin Felix door het ongeluk terechtkwam duurde 263 vreselijke dagen. En nachten. André Winter(de vader), die god op zijn blote knieën dankte dat hij hem zijn zoon had teruggegeven, kwam nooit op het idee om dit getal beter te bekijken. Als hij dat had gedaan, zouden hem misschien twee dingen zijn opgevallen:
263 was een priemgetal.
Bovendien was het precies het aantal dagen dat zijn vrouw twaalf jaar eerder zwanger was geweest van Felix.”

Als Felix uit zijn coma ontwaakt, is hij een andere jongen dan voorheen. Zodra hij thuis is, gaat hij zich Anders noemen. De (hersen)schade die hij heeft opgelopen door het ongeluk heeft geleid tot algeheel geheugenverlies. Sommigen, zoals zijn klasgenoten/vrienden Nisse en Ben, zijn daar heel blij mee, want er is iets gebeurd waarvan ze hopen dat Anders het inderdaad voor altijd zal zijn vergeten.

In Anders volgen we niet alleen Anders/Felix, maar laten diverse personen hun licht op het ongeluk en het karakter van de jongen schijnen, met zowel flashbacks als stukken in de tegenwoordige tijd. Een belangrijk personage is de gepensioneerde wiskundeleraar Eckhard Stack, een weduwnaar die alleen woont met een kip. Voor het ongeluk gaf Stack bijles aan Felix. Hij legt uit hoe Felix is veranderd van een onopvallende jongen naar een knul die ineens zeer uitgesproken is. Dit uit zich vooral in een gave die hij na het ontwaken uit het coma heeft gekregen. Anders ziet kleuren en ruikt aan mensen en voelt de daarbij behorende omstandigheden/emoties, zoals ziekte, verdriet, maar ook liefde. Hij jaagt de schoolkinderen schrik aan door onverbloemd te vertellen wat hij ziet. Zijn vader wordt erop aangesproken.

“’Jouw Felix snuffelt soms aan een jongen of een meisje en vertelt het kind dan dat het ziek is. Tot nu toe gaat het niet verder dan een verkoudheid of een allergie. Maar je kunt je voorstellen wat we over ons heen krijgen als zijn diagnose de volgende keer kanker is of een kapotte hartklep.’”

In Anders speelt ook de mythe van een waternimf, die huist in de rivier bij het stadje, een belangrijke rol. Dan is er nog de computer van Felix die is beveiligd en omdat Anders zich de code niet meer kan herinneren, probeert zijn vader hem te kraken. Dat lukt hem uiteindelijk met de hulp van onderwijzeres Sabine Rücker – Neufeld. Het geheim waarvan de klasgenoten Nisse en Ben hoopten dat het nooit ontdekt zou worden, wordt alsnog onthuld.

Boven elk hoofdstuk staat een kleine gekaderde illustratie van Peter Schössow in de kleuren zwart en okergeel die de plaats van handeling laat zien. Het is knap hoe Schössow met zo weinig kleur toch een mooi sfeervol beeld neerzet.
Steinhöfels stijl is aangenaam om te lezen en hij geeft de karakters van de personages veel diepgang. Aan het eind trekt hij alle registers open en schrijft hij een spannende ontknoping. Anders is een schitterend verzorgd boek over vriendschap, waarheid en oprechtheid, maar ook over leugenachtigheid en bedrog. Het is een boek met zoveel lagen dat het je uitnodigt om het nog een keer te lezen.

Pieter Feller

Andere recensies

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes – Elsa Paulson – Vertaling: Mijke Hadewey van Leersum – 32 blz. Wat een leuke en intrigerende titel, dacht ik toen ik dit boek kreeg aangeboden. Het is het prentenboekendebuut van Elsa Paulson. Ze is een Zweedse illustrator...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz. Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!