De weg naar Rio de Janeiro
Capacity – Inge Hondebrink en Hélène Wiesenhaan – 172 blz.
Capacity is een fotoboek met zeventien korte reportages over gehandicapte atleten en hun begeleiders op weg naar en tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. Mannen en vrouwen met verschillende handicaps die meededen aan uiteenlopende onderdelen. De cover wordt gesierd door de ranke sprintster Fleur Jong(17-12-1995) die in haar puberteit door een bacteriële infectie het Toxic Shock Syndroom opliep, wat resulteerde in de amputatie van haar onderbenen en acht vingers. Ze deed mee aan de 100 meter en 200 meter sprint. Haar beste prestatie tot nu toe is een bronzen medaille op het WK in 2015. Op de Paralympische Spelen werd ze 13e op de 100 meter en 11e op de 200 meter. Ze is intussen een professioneel atlete.
Elke atleet wordt geïntroduceerd met een kleurenfoto en een korte overzichtelijke bio aangevuld met een aantal zwartwit foto’s.
Ronald Hertog(13-01-1989) heeft één geamputeerd onderbeen, onder de knie, veroorzaakt door een auto-ongeluk. Hij deed mee aan de onderdelen 100 meter sprint en het verspringen en won bij dat laatste onderdeel een zilveren plak. Bij elke atleet in Capacity hoort natuurlijk een ander verhaal. Sommigen hebben aangeboren handicaps, zoals Lara Baars(23-12-1996), die een groeistoornis heeft en niet groter werd dan 1.25 meter. Zij deed mee aan twee onderdelen waaronder het discuswerpen in haar klasse.
Een heel bijzonder verhaal is dat van Ingrid van Kranen(16-12-1966) geboren als Dale van Kranen in Zuid-Afrika. Ze is een blinde discuswerpster. Ooit was zij een man, getrouwd en kostwinner van een gezin in Stellenbosch. Door een noodlottige samenloop van omstandigheden, na een zwaar auto-ongeluk in de jaren negentig, wordt Dale van Kranen blind. Hij verliest alles, zijn baan, zijn gezin en zijn huis. Hij zwerft over straat en overleeft door panfluit te spelen. Als hij wordt beroofd, besluit hij Zuid-Afrika te verlaten. Via Luxemburg komt hij in Nederland terecht. In 2006 komt hij met zichzelf in de knoop. Hij weet al heel lang dat hij in een verkeerd lichaam zit en drie jaar later is Dale van Kranen na vele operaties Ingrid van Kranen geworden. Ze is de enige blinde Nederlandse discuswerpster en mag mee naar de Paralympics. Ze werd er negende.
Er zijn ook nog tekstbijdragen van Bibian Mentel, John Volkers, Abdelkader Benali en Craig Spence.
Het prachtig verzorgde, Engelstalige boek is uitgegeven door de fotografen Inge Honderbrink en Hélène Wiesenhaan die een jaar lang de atleten volgden tijdens de voorbereiding op Papendal en trainingskampen in het buitenland. Het boek Capacity is hier te bestellen. en er is een speciale FaceBook pagina.