Onmogelijke keuzes

De eliminatie – Daniëlle Bakhuis – Best of YA – Van Goor, Unieboek/Het Spectrum – 272 blz.

Daniëlle Bakhuis (Almelo, 10 augustus 1982) is naast schrijfster ook werkzaam als journalist (GIRLZ, CosmoGIRL, Cosmopolitan). Op haar zesentwintigste schreef Bakhuis haar eerste boek, Love & Leed, een liefdesgids voor meiden. Daarna volgden een aantal spannende romans over de liefde, maar ook een aangrijpend boek over pesten: Wat als…
De eliminatie is haar achtste boek.

De zestienjarige Chleo van Doren heeft een knallende ruzie met haar moeder gehad en is het huis uit gelopen. Ze pakt de bus en stapt even later uit bij een verlaten bushalte. Langzaam komt ze weer tot zichzelf en besluit de volgende bus naar huis te pakken en haar moeder te vertellen dat ze het niet zo bedoeld had.

De eerstvolgende bus is geen gewone lijndienstbus maar een touringcar. Maar het is koud en Chleo stapt in. Als ze een tijdje in de bus zit, wordt ze plotseling ontzettend moe en kan niet meer wakker blijven, ze valt in slaap. Als ze wakker wordt, weet ze meteen dat er iets mis is. Ze is opgesloten in een vochtige garage met negen anderen, waaronder een junk, een miljonair, een oude man in een rolstoel en een baby.

Zonder enige aankondiging wordt het donker. Iemand begint te gillen en er is paniek te voelen. Dan zien ze op de muur gifgroene letters oplichten: Elimineer de helft om de anderen te laten leven. Het licht springt weer aan en op de digitale klok die er hangt springen de nullen naar negenveertig | negenvijftig | negenvijftig. Iedereen kijkt elkaar aan, ze zijn verstomd. Eerst denken ze dat dit een flauwe grap is maar dan is er het besef, dit is geen grap, dit is echt.

Willekeurige mensen opgesloten in een ruimte die de boodschap krijgen anderen te elimineren om zelf in leven te blijven. De opdracht is duidelijk, maar de reden is een groot raadsel. Er is verbijstering, paniek maar ook gelatenheid, tastbaar neergezet door de auteur. Niemand heeft een idee hoe ze hier zijn beland en vooral het waarom is de grote vraag. Iedereen gaat op zoek naar de reden en ze geven hierbij elkaar de schuld. Maar ook zoeken ze het bij zich zelf en vragen zich af wat er zou zijn gebeurd als ze niet dit of niet dat hadden gedaan. Chleo, het hoofdpersonage, heeft het moeilijk thuis en op school. Ze wordt gepest. Uit onvermogen voor zichzelf op te komen, praat ze zo min mogelijk, op een dag komen er nauwelijks meer dan honderd woorden uit haar mond. En nu zit ze in een situatie waarin ze anderen ervan moet overtuigen waarom zij zou moeten blijven leven. Allemaal vreemden, mensen waar ze totaal geen band mee heeft.

In De eliminatie zie je Chleo groeien en langzaam volwassen worden. Ongemerkt neemt ze regelmatig het voortouw. Juist doordat ze terecht is gekomen in een onmogelijke situatie wordt ze sterker en mondiger. Bakhuis zet met De eliminatie een indringend beeld neer van wat het met je doet als je voor zo’n verschrikkelijke keuze wordt gesteld. Vooral duidelijk is, dat ieder mens anders reageert en toch ook weer niet helemaal. Het egoïsme van de mens kan in zo’n situatie sterk naar boven komen en het bijzondere van Chleo is dat ze zich drukker maakt om het leven van de baby dan om haar eigen leven. Een spanningsniveau dat wisselt in gradaties en personages die blijven hopen en zichzelf erom haten vanwege de keuzes die ze moeten maken. De lezer wordt in afwachting gehouden en zal als de plot bekend wordt, net als enkele personages, uitermate verrast worden. In De eliminatie draait het om hoop, keuzes en jezelf de moeite waard vinden.

Wendy Wenning

Andere recensies

Het dagboek van de grote boze wolf – Ben Miller – Vertaling: Tosca Menten – Van Holkema & Warendorf – 240 blz. Wat een hilarisch verhaal, dit dagboek van de grote boze wolf. Aan het begin van het verhaal is de winter net afgelopen...
Lees verder Categorie: Humor, Kinderboeken
| Reageer!
Wij van de Ripetta – Tomas Lieske – Querido – 231 blz. In deze roman laat Lieske de Engelse schrijver en toneelspeler William Shakespeare naar Rome reizen. In werkelijkheid is hij daar nooit geweest, maar het levert een verrassend boek op als Shakespeare daar...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het jaar van Bonk – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Volt – 314 blz. Wanneer Finn de nieuwe buurt vanuit een kastanjeboom door zijn verrekijker verkent, wordt hij ruw verstoord door Zwaan die het niets vindt om bespied te worden door een...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Kinderboeken
| Reageer!