De impact van een ongeluk
Klap – Christine Kliphuis โ Meander – 237 blz.
Christine Kliphuis (1957) is auteur en heeft al heel wat kinderboeken op haar naam staan. Ook schreef zij een verhaal over de mantelzorg die haar moeder kreeg na een beroerte. Naast schrijven, heeft zij jarenlang gewerkt als communicatieadviseur en klachtenbemiddelaar in de zorg. Klap is een autobiografisch verhaal waarin ze vertelt over het ongeluk dat haar leven veranderde. Hoe ze door een aanrijding zelf in de rol belandde van slachtoffer en patiรซnt en haar strijd om er weer bovenop te komen.
Op en dag wordt ze aangereden door een automobilist die zat te appen achter het stuur. In eerste instantie denkt ze dat het qua letsel nogal meevalt, maar al snel blijkt dat totaal niet het geval. De gevolgen zijn drastisch. Uiteindelijk blijkt ze aan de whiplash zelfs hersenletsel overgehouden hebben en moet ze een lang traject in van revalideren, strijden en accepteren.
Ze komt in aanraking met de bijzondere wereld van verzekeringen, ziektekosten en arbeidstrajecten en dat terwijl ze zich eigenlijk alleen maar wil focussen op haar herstel. Iets waar ze niet altijd de ruimte voor krijgt die ze nodig heeft. Het onbegrip en ongeduld van de maatschappij houdt daar immers geen rekening mee. Er zijn regels en wetten die niet zijn toegespitst op het individu en de mensen die de regels moeten uitvoeren zijn niet altijd empathisch genoeg om verder te kijken dan hun neus lang is.
Christine neemt ons mee in haar revalidatieproces en alles wat erbij komt kijken. Het is een duidelijk verhaal geworden, vol emoties en ik vind het bijzonder dat ze dit wil delen. Het verhaal begint in maart 2014 en loopt door tot het heden (2019). Het is een chronologische vertelling geworden in een soort dagboekvorm. Het verhaal kent geen echte hoofdstukken, maar er staat wel een vermelding als we in een nieuwe maand belanden. Persoonlijk hou ik meer van ‘echte’ hoofdstukken, maar omdat het zeer toegankelijk geschreven is, was het in dit geval niet zo storend voor mij.
Het geheel is onderhoudend geschreven, alledaags taalgebruik en voor iedere lezer goed te begrijpen. Hoewel het onderwerp pittig is en de gevolgen van het ongeluk een behoorlijke impact hebben, weet Christine het hier en daar ook luchtig te houden. Door deze vertelstijl is het boek prettig leesbaar.
Niet iedereen is op de hoogte van NAH (niet aangeboren hersenletsel) en wat de impact is voor een patiรซnt. Ook wordt nog steeds niet door iedereen een whiplash serieus genomen. Na het lezen van dit boek zal die mening zeker worden bijgesteld. Het zal bij veel lezers de ogen openen. Ik hoop dat ook zorgverleners en werkgevers de moeite nemen dit boek te lezen, want mensen die in zoโn situatie belanden, verdienen meer begrip.
Conny Schelvis
Boek bestellen!