Proef de bijzondere smaken van Spanje

De smaken van Spanje – Claudia Roden – Fontaine – 512 blz.

Van de zomer met je familie of vrienden op een terras genieten van de heerlijkste tapas met een goed glas wijn onder de Spaanse zon. Wie verlangt tijdens het boeken van de vakantie niet al een beetje naar het moment dat de vakantie daadwerkelijk aan zal breken?
Niet getreurd, ook al duurt het nog een half jaar voor de zomer daadwerkelijk is begonnen, de voorpret kan nu al beginnen! Met het prachtige nieuwe boek van de Spaanse Claudia Roden: De smaken van Spanje haal je alvast een stukje Spanje in huis.

Dit boek bevat niet alleen authentieke recepten uit alle windstreken van Spanje, ook neemt Roden je aan de hand van hun belangrijke eetcultuur mee door de Spaanse geschiedenis. Zo vertelt ze onder andere over de Romeinse tijd, het Joods erfgoed, de aristocratie en plattelandsgerechten. Vervolgens reis je met haar mee langs de verschillende regio’s van het land en vertelt ze over de ingrediënten en gerechten waar de verschillende landstreken om bekend staan. Daarna geeft ze je een basisles over de onmisbare ingrediënten van de Spaanse keuken, zoals saffraan, rauwe ham, olijfolie en worst.

Een kookboek is natuurlijk niet een kookboek zonder recepten en ook deze ontbreken uiteraard niet in dit complete boek over de smaken van de Spaanse keuken. Onderverdeeld in onder andere: tapas, soep, vis en andere zeedieren, gevogelte en klein wild, nagerechten en dranken, vind je in De smaken van Spanje alle recepten van de Spaanse keuken die je moet kennen. Geniet bijvoorbeeld van tapas als Jamón Ibérico, Vieiras (Sint Jakobsschelpen), octopus en verschillende olijven, een tweede gang een Gazpacho rojo de tomates, een hoofdgerecht van Faisán con manzanas (fazant met appel) en sluit af met Bienmesabe (romige amandelcrème). Al deze onmisbare recepten worden aangevuld met mooie verhalen over de recepten en grappige anekdotes. Uiteraard maken prachtige sfeer- product- en receptfoto’s het geheel af, waardoor het net lijkt alsof je niet in het koude, regenachtige Nederland bent, maar alvast in het zonnige, warme Spanje.

Dus nodig al je vrienden uit, draai de verwarming hoog, zet zwoele Spaanse muziek op en waan je met de heerlijke recepten uit dit prachtige boek al eventjes in Spanje!

Nynke Tans

Andere recensies

De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen Israël en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in Israël. Het Israëlische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!