YA debuut waar je de rillingen van krijgt

Opgesloten – Gillian King – Kluitman -108 blz.

Uitgeverij Kluitman heeft met de Kluitman-novellereeks een goede slag geslagen. Het betreft een serie met spannende titels waar menig bekende auteur wel een titel voor zou willen schrijven. Elke keer ben ik benieuwd welke auteur een boek in de serie heeft geschreven en of het is gelukt om het niveau te behouden. De lat ligt namelijk hoog, omdat de meeste boeken spannend en origineel zijn. Kan het dan nog spannender of enger? Na het lezen van Opgesloten is het antwoord, ja zeker! Het is een verhaal dat in de schemerzone zit tussen een psychologische thriller en horror. Lekker spannend dus !

Het verhaal gaat over Nora. Haar tweelingzus Emma is vier jaar geleden verdwenen. Alleen haar fiets werd in het bos teruggevonden. Hoewel iedereen om Nora heen doorgaat met het gewone leven, heeft zij er zelf geen vrede mee. Ze kan niet geloven haar zus nooit meer te zien. Elk jaar gaat zij, op de dag dat Emma verdween, naar de plek in het bos waar haar fiets lag. Deze keer heeft zij het idee bekeken te worden. Er staat inderdaad een man naar haar te staren. Een dag later ontvangt ze een briefje van iemand die zegt te weten wat er met Emma is gebeurd en of ze af wil spreken. Haar verstand zegt dit niet te doen, maar toch gaat ze, met alle gevolgen van dien.

Vanaf de eerste bladzijde heb je dat onbestemde gevoel dat er wat gaat gebeuren. Het gevoel bekeken te worden wat Nora heeft, die sensatie hou je als lezer tijdens het lezen vast. Je zit meteen in het verhaal. Helaas kan ik niet teveel ingaan op de inhoud, spoilers halen de spanning weg, maar de situatie waar Nora in terechtkomt is creepy en de vraag is of zij er weer uit weet te komen.

Knap gedaan om als debuut in dit genre in een kort verhaal een goede spanningsboog te krijgen. Naast de prima introductie, is het karakter van de hoofdpersoon goed uitgewerkt. De details worden subtiel omschreven en als lezer waan je je op de set van een horrorfilm. Als kenner van het genre zou je bepaalde horrorelementen kunnen herkennen, maar door de goede verhaalopbouw weet de auteur toch een verrassend verhaal neer te zetten. Door af te sluiten met een epiloog in de vorm van een krantenartikel, wordt het een mooi afgerond verhaal.

Gillian King, auteur van feelgoodromans, heeft een gruwelijk spannend verhaal weten te schrijven. Heel wat anders dan de romans die ik van haar ken. Dit uitstapje naar de YA wereld is hopelijk voor haar ook voor herhaling vatbaar, want het verhaal heeft mij aangenaam weten te verrassen.

Conny Schelvis

 

 

 

Boek bestellen!

Andere recensies

Armoede uitgelegd aan mensen met geld – Tim ’S Jongers – De Correspondent – 186 blz. Armoede uitgelegd aan mensen met geld biedt een persoonlijke en indringende kijk op het leven in armoede. De Belgische politicoloog Tim ’S Jongers (1981) ervaarde hoe het is...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
  De sneeuwdief – Alice Hemming – Illustraties: Nicola Slater – Veltman – 32 blz. Eekhoorn is hevig verontwaardigd. Het gras is verdwenen en alles is wit. Vogel legt uit dat het gesneeuwd heeft en zegt dat Eekhoorn maar moet komen kijken. Eekhoorn vindt...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Kip op je kop – Jowi Schmitz – Illustrator: Jeska Verstegen – Querido – 119 blz. Jowi Schmitz is auteur van zowel jeugdboeken als voor volwassenen. Zij studeerde Culturele studies en is naast auteur ook theaterrecensent. Zij heeft voor haar werk onder andere de...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!