Een verhaal om over na te denken

SALOMON – Jacqueline Zirkzee – Nobel Boeken – 240 blz.

Volgens de uitgever  is SALOMON een dystopisch verhaal over de wereld ná de Toeslagenaffaire, speculatieve fictie met thrillerelement. Wat mij betreft is het veel meer dan dat.
De lezer duikt in het leven van Juno’s moeder die vol passie bij SALOMON, een organisatie die Jeugdzorg controleert, werkt.  Ze is trots op haar werk, omdat tegenwoordig jeugdzorg bijna geen kinderen meer uit huis plaatst. Daar staat tegenover dat ouders veel strenger worden aangepakt. Bijkomend dingetje is dat gezinnen maar één kind mogen hebben. Hebben gezinnen er per ongeluk twee, dan moet dat tweede kind worden afgestaan. Ouders die dit overkomt moeten ‘heropgevoed’ worden.

En dat is niet het enige waar SALOMON op let. Ook schoolprestaties worden nauwgezet gevolgd. Als het kind niet presteert, ligt het aan de ouders en krijgen zij regelmatig bezoek van controleurs of medewerkers zoals Juno’s moeder. Sta je eenmaal op die controlelijst, dan weet je dat het onbegonnen werk is nog te protesteren. Uiteindelijk zul je worden uitgezet naar een heropvoedingskamp. Eentje waar je nooit meer uit komt. Wanneer Juno’s moeder, die gescheiden is van de vader en voor het grootste deel zelf haar kind opvoedt, haar baan kwijtraakt en wordt gedwongen de opvoeding voornamelijk aan haar ex over te laten, komt ze in een rollercoaster van emoties terecht en verandert haar altijd zo lovende beeld over SALOMON.

Het knappe aan deze spannende roman is dat alle extremiteiten die mensen worden aangedaan als volkomen normaal voor het voetlicht worden gebracht. En dat op zo’n sluimerende, bijna terloopse manier dat jij als lezer er ongemerkt in meegaat. Tel daar bijvoorbeeld de haast geruisloze introductie van de soort vakantie die men in SALOMON als heel gangbaar ervaart. Ooit gehoord van een replica van Italië? Daar gaat men binnen de wereld van SALOMON naartoe om vakantie te vieren. Om op die manier het klimaat te sparen.

Het enge aan de wereld die Jacqueline Zirkzee schetst, is dat die samenleving helemaal niet ongeloofwaardig is. Wij lijken steeds vaker te zijn overgeleverd aan grootmachten met veel geld. Diezelfde grootmachten krijgen, ook soms bijna ongemerkt, steeds meer te zeggen. Daarnaast is de opwarming van de aarde niet iets dat alleen in de toekomst speelt. Als wij er nu, op dit moment, niets aan doen dan is het echt niet zo ondenkbaar dat wereld zoals wij haar nu kennen in meer of mindere mate zal gaan lijken op de wereld die Jacqueline Zirkzee met SALOMON heeft geschetst.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Kip op je kop – Jowi Schmitz – Illustrator: Jeska Verstegen – Querido – 119 blz. Jowi Schmitz is auteur van zowel jeugdboeken als voor volwassenen. Zij studeerde Culturele studies en is naast auteur ook theaterrecensent. Zij heeft voor haar werk onder andere de...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
Wat ik allemaal zou kunnen zeggen – Tiny Fisscher & Katrin Laureijssens – Illustraties: Eva Neirynck – Samsara – 68 blz. Achttien hoofdstukken staan er in dit boek. Te beginnen met het hoofdstuk ‘De vraag’ en eindigend met het hoofdstuk ‘Het antwoord’. De hoofdstukken...
Lees verder Categorie: Filosofie, Kinderboeken
| Reageer!
De Franse boekenbrigade – Janet Skeslien Charles – Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx – Luiting – Sijthoff – 350 blz. Het is waarschijnlijk niet zo bekend dat ruim honderd jaar geleden de bibliotheken in de wereld bijna uitsluitend gericht waren op volwassenen. En dan ook nog...
Lees verder Categorie: Historische roman
| Reageer!