Een boek voor lezers en schrijvers

Mijn leven is mooier dan literatuur – Jannah Loontjens – AMBO – 172 blz.

Mijn leven is mooier dan literatuurDe titel van dit boek slaat niet op het leven van schrijver, dichter en filosoof Jannah Loontjens zelf. Het is een opvatting die een man haar toevertrouwde. Hij vindt dat het lezen van boeken verspilde tijd is. Het is zomaar een gedachte over literatuur. Er zijn er natuurlijk vele.
In dit boek gaat Loontjes in op haar persoonlijke ervaringen met schrijven en de diverse randverschijnselen. Hoe kun je als schrijver omgaan met de aandacht in de media die zich niet altijd richt op het geschrevene, maar ook op persoonlijke leven van de schrijver?

Loontjes zelf werd in een Parool-recensie een ‘lekker ding’ genoemd. Wat heeft die kwalificatie nog met haar literaire werk te maken? Als schrijver moet je je dus veel laten welgevallen, tenzij je je helemaal onttrekt aan alle publiciteit, maar dat gaat tegenwoordig ten koste van de verkoop van je boeken. Eigenlijk wordt er van een schrijver verwacht dat hij een publicitaire rondgang langs de media maakt als er een boek van hem/haar uit is.

De ondertitel van het boek is Een kleine filosofie van het schrijverschap. Loontjens geeft daarmee aan dat ze zeker niet alle aspecten van het schrijversbestaan behandelt. Maar over veel belangrijke zaken die een schrijver aangaan, en waar ze zelf mee te maken heeft gehad, filosofeert ze in vijf hoofdstukken.

– In Begin van een begin denkt ze na over de twijfel aan het schrijverschap, de angst dat alles al eerder en veel beter is opgeschreven door anderen, het writer’s Block en wat nu eigenlijk het begin is van een boek.
Invloedrijke leeservaringen gaat over de boeken en schrijvers die Loontjes hebben beïnvloed, zoals het boek Kikker en pad en de giganten Plato, Kafka, Borges en Virginia Woolf.
Literatuur en zo gaat over het aan de man brengen van boeken. Over Oprah Winfrey en Jonathan Franzen die eerst niet wilde dat Oprah zijn boeken aanprees, omdat haar publiek niet zijn lezerspubliek zou zijn. Later kwam hij daar op terug, maar toen wilde Oprah niet meer. Hij had zomaar tienduizenden boeken meer kunnen verkopen.
Schrijvers en waarheden. Wanneer noem je jezelf een schrijver? Na één boek, twee of nog meer? In de VS noemen mensen zich al schrijver als ze alleen maar het voornemen hebben om het te worden en nog geen boek gepubliceerd hebben.
Eindig behandelt het einde van een boek. Hoe moet een verhaal worden afgerond. Voor elke schrijver een heikel punt. Sommige schrijvers gaan te lang door, eigenlijk voorbij het natuurlijke einde van een verhaal. Anderen breken een verhaal weer te snel af. Dit alles is natuurlijk arbitrair. Want de ene lezer wil misschien nog veel langer doorlezen over een personage, terwijl de andere al snakt naar een afronding. Als schrijver doe je het zelden goed.

Voor gesettelde schrijvers is dit een boek waarin ze veel van Loontjens ervaringen zullen herkennen. Voor schrijvers in de dop kan het boek helpen om, voor hen onbekende, schrijfproblemen te overwinnen. Elke schrijver worstelt, je bent de enige niet. Dat kan een troost zijn en een stimulans om door te zetten, maar je kunt ook tot de conclusie komen dat schrijven een lijdensweg is die je liever niet wilt bewandelen.
Ben je een lezer en ben je helemaal niet van plan ooit een boek te gaan schrijven, dan is Mijn leven is mooier dan literatuur ook boeiend. Voor niet-schrijvers is het interessant om te lezen over de worsteling die veel schrijvers doormaken voordat hun boeken in de winkel liggen.

Pieter Feller

Wil je dit boek aanschaffen? Klik dan hier!

Andere recensies

Coco en het gekke ding – Loes Riphagen – Gottmer – 36 blz. Coco, het kleine vogeltje dat iedereen natuurlijk al kent van de vorige delen is in dit boek weer lekker aan het spelen met haar vriendjes. Eekhoorn, kikker, egel en Coco zien...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Een koord boven de afgrond – Cyrille Offermans – De Arbeiderspers – 616 blz. Een iets beschuttere plek misschien (2017), Midden in het onbewoonbare (2020), en dan nu Een koord boven de afgrond (2023): de titels van de gebundelde dagboeknotities van Cyrille Offermans worden...
Lees verder Categorie: Essays, Literatuur
| Reageer!
Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!