Lot Douze jaagt een prachtige droom na

Lot DouzeLot Douze (Groningen, 1977) wil Amsterdam-Noord een boekhandel geven, die de buurt inspireert en door de buurt geïnspireerd wordt: Boekhandel Over het water. Lot werd geboren in Groningen, groeide op in Amsterdam en ging terug naar Groningen om Geschiedenis en Filosofie te studeren. Toen ze na haar studie in Nijmegen bij Boekhandel Roelants ging werken, wist ze dat dat was wat ze wilde. Daarna werkte ze bij Boekhandel Barends & Donkersloot in Amsterdam-Zuidoost en viel ze in bij De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam. Nu wil ze zelf de stap wagen om een boekwinkel te beginnen. Ze heeft een mooi pand gevonden aan de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord.

Door middel van crowdfunding probeert ze 25.000 euro bij elkaar te krijgen voor haar startkapitaal. Ze is nu – 6 juli 2013 – op de helft van haar campagneperiode en ze heeft 14.000 euro bij elkaar, 56%. Ze heeft nog 3 weken om het eindbedrag bij elkaar te krijgen.
Wil je haar initiatief steunen, dan kan dat al met een klein bedrag. Alle bedragen zijn uiteraard van harte welkom. Wil je meer weten over Lot Douze en haar crowdfunding project kijk dan op de website van boekhandeloverhetwater.

Wilde je als kind als iets met boeken gaan doen? Zo nee, wat wilde je dan worden?

Nee, als kind wilde ik altijd actrice worden. Mijn ouders waren geen ondernemers, het kwam als kind niet bij me op dat je ondernemer kon worden. Pas toen ik zelf frequent boekhandels ging bezoeken, begon ik ervan te dromen in een boekwinkel te werken. Lang heb ik gedacht dat ik daarvoor niet genoeg gelezen had, niet genoeg wist. En dat klopt natuurlijk, je weet nooit genoeg van literatuur. Maar blijkbaar weet ik net genoeg.

Las je als kind veel en wat waren je favoriete boeken en schrijvers?

Ja, ik kom uit een gezin waar veel gelezen werd. Op sommige vakantiedagen trakteerde ik mezelf op het lezen van vijf boeken. Die werden dan eerst zorgvuldig geselecteerd – dat was onderdeel van het plezier. Ik herlas ook veel. Ik vond het heerlijk opnieuw in een reeds bekende wereld te duiken. ‘Frodo en de andere donderstenen’ van Ole Lund Kirkegaard heb ik ontelbare keren gelezen, net als ‘Emiel en zijn detectives’ van Erich Kästner en ‘De kleine kapitein’ Van Paul Biegel. Roald Dahl, Leonie Kooiker en Els Pelgrom… Ik las ook graag Enid Blyton, hoor.
Het leuke is dat mijn dochter nu ook weer geniet van de boeken die ik vroeger graag las. En samen ontdekken we de nieuwe jeugdklassiekers. Erg leuk!

Waarom denk je dat er behoefte is aan een boekhandel in Amsterdam-Noord?

Noord is een sterk veranderend stadsdeel. De laatste jaren zijn er veel nieuwe mensen komen wonen, met nieuwe behoeften. De mensen hier uit de buurt willen een fijne woonomgeving, niet voor alle boodschappen naar de overkant hoeven, of naar het onaantrekkelijke winkelcentrum. Eén belangrijke trekker van een winkelstraat is een boekhandel, dat zie je in alle echt leuke winkelstraten. Bovendien vervullen zelfstandige boekhandels nog steeds een belangrijke functie in de buurt als ontmoetingsplek.

Je hebt bij Monique Burger van De Nieuwe Boekwinkel gewerkt. Is zij een voorbeeld voor je?

Monique is een groot voorbeeld voor mij. Toen zij De Nieuwe Boekhandel opende in 2010 dacht ik meteen: ‘Ja! Zo moet een moderne boekhandel zijn!’ Actief, open, enthousiast, deskundig… Klanten uitnodigen om binnen te komen, ze betrekken bij de winkel, dat is belangrijk in deze tijd. Dat is haar concept. Dat wordt ook mijn concept. Bovendien leer ik altijd als ik in De Nieuwe Boekhandel ben, iets bij.
Maar aan mijn tijd bij Boekhandel Roelants in Nijmegen denk ik ook vaak terug. Daar heb ik veel geleerd over hoe je met klanten omgaat. Goed luisteren hoort daarbij, je niet slimmer voordoen dan je bent en oprecht enthousiast kunnen zijn. Veel lezen en jezelf blijven.

Ik neem aan dat je niet alleen in de winkel gaat staan. Wie gaan je assisteren?

De eerste periode zal ik voornamelijk alleen in de winkel staan. Daarom ben ik in eerste instantie 4 dagen per week open (woensdag t/m zaterdag van 10 tot 19). Ik bied buurtgenoten vrijwilligersplekken en stageplaatsen aan in de winkel.

Wat lijkt je leuk aan het runnen van een boekwinkel en wat minder leuk?

Toen ik Wouter Roelants, eigenaar van Boekhandel Roelants, vertelde dat ik voor mezelf wilde beginnen, zei hij: ‘Het geeft veel zorgen, hoor.’ Daar zie ik het meest tegenop. De verantwoordelijkheid. Maar dat is juist ook één van de leukste dingen: zelf verantwoordelijkheid dragen voor de keuzes die je maakt, echt afwegingen maken over welke titels in te kopen, en hoeveel. Wat te organiseren en hoe pak ik dat het beste aan?
Het werken in de winkel vind ik heerlijk, eigenlijk alles is leuk.

Wat kunnen de klanten verwachten als ze binnenkort in je nieuwe winkel komen?

Wat meteen zal opvallen is de sfeer. Klanten zullen zich welkom voelen. Ze zullen er de boeken vinden die ze zochten, maar ook de boeken waarvan ze niet wisten dat ze die zochten. Heel regelmatig vinden er activiteiten plaats in de winkel. Kookboekproeverijen, boekpresentaties, voorlezen voor volwassenen… Er zal een leestafel zijn, en een bank.

Wil je net als Monique Burger met je winkel een echt trefpunt worden in de buurt?

Ja. Ik geloof dat daar de toekomst van de boekhandel ligt. Het moet een ontmoetingsplek worden waar je geïnspireerd kan raken en je nieuwsgierigheid geprikkeld wordt.

Papieren boeken of e-Books?

Papieren boeken. Ik houd van het fysieke boek. Zoals het in je hand ligt, de kaft en dat je weet hoe je vordert door het verminderende gewicht in je rechterhand, dat alles draagt voor mij bij aan de leeservaring. Daarna staat het in de kast en elke keer dat mijn oog erop valt, worden herinneringen opgeroepen.
Dat gezegd hebbende, snap ik heel goed dat mensen een e-reader gebruiken op vakantie. Veel keus en niet hoeven slepen.

Kun je in Boekhandel Over Het Water ook kosteloos boeken via internet bestellen?

Ik ga zeker een webwinkel aanbieden! Ik ben, samen met iemand die verstand heeft van webwinkels, naar de beste manier aan het zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden en aan al die mogelijkheden hangt een ander prijskaartje.

Wat moeten we doen om kinderen/mensen aan het lezen te krijgen en te houden?

Volgens mij is het allerbelangrijkste om zelf enthousiast te zijn over boeken en lezen. Dat doe je door van mens tot mens over boeken te praten. Het maakt niet zoveel uit wat mensen lezen als het plezier van lezen maar gedeeld kan worden.

Er verschijnen in Nederland ongeveer 20.000 boektitels per jaar. Dat is erg veel. Moet dat minder of juist niet?

Ik verbaas me altijd over de spin-off die een succesvol boek krijgt. Op de laatste beurs bracht uitgever na uitgever mij de nieuwe erotische romans onder de aandacht. Verzin zelf iets nieuws.
20.000 is heel veel, vooral om doorheen te ploegen om te kiezen wat ik moet gaan inkopen, straks. Aan de andere kant kan ik daar als boekhandelaar juist het verschil maken, door goed te kiezen voor mijn klanten, er voor hen de pareltjes uithalen. Dat doet Bol niet voor je.

Wat vind je van Brave New Books?

Veel mensen hebben de behoefte om hun eigen verhaal te vertellen, en daar biedt dit initiatief de gelegenheid voor. Het past in deze tijd. Ik ben benieuwd hoe het met de verkoop van deze boeken gaat. Het zou sneu zijn als je zo veel moeite doet voor je eigen boek en dan raakt het verloren tussen al dat andere aanbod.

Welke schrijvers van wie de boeken niet in de bestsellerslijsten staan, krijgen volgens jou te weinig aandacht en worden ten onrechte niet goed verkocht?

Joost de Vries verdient een groter publiek. Zijn boeken zijn erudiet en heel grappig. Hij doet me denken aan Eco en Bolaño, maar dan heel Hollands. Zijn boeken zijn in ieder geval dunner.
Een aantal Franse schrijfsters zou in Nederland meer gelezen mogen worden, zoals Amelie Nothomb, Marie Darrieussecq, Veronique Olmi. Nothomb schrijft hilarisch en absurdistisch, soms tegen horror aan. Vaak ga je je lichtelijk ongemakkelijk voelen, daar hou ik wel van. Darrieussecq en Olmi kruipen dicht op de huid van hun personages, vrijwel altijd vrouwen. Rauwe boeken, maar herkenbaar.
Vorige week las ik Verloren vrouw van Gillian Flynn, vertaling van Gone Girl. Echt goeie thriller. Heel spannend én goed geschreven. Mij verrast een thriller niet zo snel meer, maar deze deed dat wel. Verdient een groot lezerspubliek.

Wat zijn de meest favoriete boeken die je ooit las?

Paul Auster, In the country of last things
Siri Hustvedt, What I lovedJohnatan Franzen, Freedom
Hans Maarten van den Brink, Over het water
Walter Moers, De stad van de dromende boeken
Sandro Veronesi, Kalme chaos

Wil je Lot steunen? Klik dan hier en maak een bedrag over!

De foto van Lot Douze is gemaakt door elbrillo.nl

Andere recensies

Voorbij duurzaamheid – Shivant Jhagroe – Mazirel Pers – 248 blz. Duurzaamheid, wie kan daar nu tegen zijn? Al een paar decennia is de westerse wereld in de ban van een groot verhaal waarin ons wordt voorgehouden dat het uiteindelijk toch goed komt met...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Mens & Maatschappij, Natuur & Milieu, Non-fictie, Sociale Wetenschappen
| Reageer!
Schandalig mooie opera – Francis van Broekhuizen – Luitingh – Sijthoff – 253 blz. In het theater speelt Van Broekhuizen samen met Gregor Bak een voorstelling met dezelfde titel. De ondertitel luidt: Muzikale en persoonlijke verhalen. Als je nooit een opera in het theater...
Lees verder Categorie: Muziekboek, Non-fictie
| Reageer!
Gruffalo en zijn vrienden zoekboek – Julia Donaldson – Illustrator: Axel Scheffler – Lemniscaat – 32 blz. Zoekboeken worden steeds populairder en dan ook echt voor heel jonge kinderen. Voor de leeftijd vanaf een jaar of drie is het heel goed om zich te...
Lees verder Categorie: Kleuterboeken, Prentenboek
| Reageer!