Beetje vreemde, maar interessante thriller
B.B. โ Karin Kallenberg & Dimitri Van Hove โ Zilverbron (Zilverspoor) โ 258 blz.
Karin Kallenberg is geboren en getogen in Amsterdam, waar ze de lerarenopleiding Nederlands volgde. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Dimitri van Hove studeerde informatica en grafische vormgeving. Naast zijn illustraties publiceerde hij enkele korte verhalen en de satirische politiethriller Hardgekookt. Hij woont in Brugge, samen met zijn ingebeelde vriendin. Op een schrijverssite leerden Kallenberg en Van Hove elkaar kennen, sindsdien vormen ze een schrijversduo. Naast thrillers voor volwassenen, richten ze zich ook op graphic novels en kinderboeken.
In B.B. speelt Andy de hoofdrol. Andy is geboren met de erfelijke gelaatsaandoening neurofibromatose. Hij lijkt niet echt in de wieg gelegd voor een gelukkig leven. Hij wordt genegeerd door het meisje van zijn dromen, gepest door zijn klasgenoten en een verdorven godsdienstleraar maakt zijn middelbareschooltijd tot een ware hel. Als jaren later door een reeks tragische gebeurtenissen Andy het water aan de lippen staat, neemt hij het heft in eigen handen om het tij te keren. Maar is het lot waartoe hij veroordeeld lijkt wel af te wenden?
โMet prikkende ogen en dichtgesnoerde keel keek hij naar zijn gebochelde evenbeeld. De gipsafdruk die de derdeklassers enkele weken geleden van zijn gezicht hadden gemaakt was realistisch beschilderd. Het was alsof ze van een foto hadden gewerkt. Zijn te brede, scheef hangende mond en neus, maar ook zijn groteske oren en uitpuilende ogen waren feilloos gekopieerd. Hij had bijna bewondering voor de vakkundigheid waarmee het gedaan was, ware het niet dat het hem tot diep in zijn ziel kwetste. Zelfs het grote stuk huidoverschot dat op zijn linkerwang begon en onder zijn kin bungelde, ontbrak niet. Zijn โblaasbalgโ, zoals leerlingen het noemden.โ
In het begin lopen de hoofdstukken steeds door elkaar heen. Het ene moment zijn we bij Andy en Femke (het meisje van Andyโs dromen) op de middelbare school, het volgende moment is hij volwassen en vermaakt hij zich thuis, en daarna is hij nog weer iets ouder en heeft hij een baan. Ook het perspectief wisselt regelmatig. Meestal kijken we mee met Andy, maar ook Femke en haar vriend Ruben krijgen hun spotlights. Dit lijkt in eerste instantie wat rommelig en een lange aanloop voor het verhaal echt op gang komt, maar we leren wel de personages goed kennen. Wat een pluspunt blijkt te zijn verderop in het verhaal. Waarom zijn Andy en Femke zoals ze zijn? Wat heeft ze gevormd? Wat zijn de redenen dat ze doen wat ze doen? Kallenberg en Van Hove hebben deze thriller psychologisch opgebouwd, dat is duidelijk.
Ondanks dat je als lezer Andy en Femke denkt te kennen, gebeurt er nooit iets voorspelbaars. B.B. zorgt voor een hoop โHuh?โ- momenten en opgetrokken wenkbrauwen. De vele wendingen zorgen voor een positieve verwarring in het hoofd van de lezer.
B.B. kent geen poespas, maar snelheid. Het verhaal zelf is een beetje vreemd, met veel onverwachte gebeurtenissen, maar voor een boek als dit is er absoluut een publiek! Op de flap vergelijken ze het boek zelf met de films van Quentin Tarantino. Dit is misschien iets te hoog gegrepen, maar de absurditeit van Tarantino zie ik in B.B. wel terug. Daarbij zetten Kallenberg en Van Hove goed neer wat leven met een serieuze afwijking en pesterij op school met een mens kan doen.
Felice Beekhuis