Combinatie Tellegen en Weve een gouden vondst

Op een ochtend vroeg in de zomer – Toon Tellegen – Illustraties: Sylvia Weve – Querido – 64 blz.

opeenochtendVooraleerst een groot compliment aan de illustrator: dit keer is het niet alleen Tellegen die je met zijn geestige, filosofische, absurdistische dierenverhalen in vervoering weet te brengen, het zijn ook de wonderschone illustraties van Sylvia Weve die dit boek tot een absolute musthave maakt. Weve is er zelfs in geslaagd om Tellegens verhalen een extra dimensie te geven, wat je gerust een topprestatie kunt noemen.

Ook hulde aan de vormgever(s). Er valt aan het wervelende, rijke illustratiemateriaal zoveel te beleven dat er gauw teveel onrust zou kunnen ontstaan, maar door de teksten in rechthoekige kaders te plaatsen, zijn de verhalen evengoed heel prettig (voor)leesbaar.

Als je het boek voor de eerste keer doorbladert, roept de vormgeving de associatie op met de populaire boeken van Jan-Paul Schutten en Floor Rieder, maar die vergelijking vergeet je alweer snel. Weve heeft een heel eigen stijl, die wonderwel blijkt samen te vloeien met Tellegens fantasierijke geest. Wat een vondst om deze twee kunstenaars aan elkaar te koppelen!

En dan de verhalen, die weer zó ‘Tellegen’ zijn, maar die evengoed weer zo weten te verrassen. Neem het verhaal over de eendagsvlieg die een uitnodiging krijgt voor een verjaardagsfeest, morgen. Maar wat zou morgen zijn?

“Hij wreef over zijn achterhoofd. Misschien is het een soort dansen, dacht hij. Misschien is er wel een dans die morg of de morgen heet. Ik ga straks even morgen. Ik heb zo heerlijk gemorgd, ik had nog uren kunnen doorgaan.”

Tellegen ten top en dat drieëntwintig verhalen lang.
Ik heb maar twee minpuntjes aan dit boek kunnen ontdekken: het ontbreken van een paginanummering en een hoofdstukindeling, zodat je alleen bladerend een verhaal kunt opzoeken. Voordeel hiervan: het doorbladeren op zich is al één groot feest. Als dit boek niet in de prijzen valt, dan weet ik het niet meer.

Tiny Fisscher

Andere recensies

De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
Scherpstellen  – Roelke Posthumus – Noordboek – 352 blz. Direct ten zuiden van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg, en ten noorden van de Maasmonding lag aan het begin van de vorige eeuw het kroondomein De Beer. Het werd  later ook wel vogelreservaat...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!