‘DitwashetJeugdjournaaldoei!’
Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal – Jan Paul Schutten – Illustraties: Katrien Holland – Kluitman – 122 blz.
Jan Paul Schutten (1970) is een bekende kinderboekenschrijver. Hij schreef onder andere Kinderen van Amsterdam, waarvoor hij een Gouden Griffel won, Kinderen van Nederland, Jij bent je brein (samen met Dick Swaab), Superslimme dieren, Topgeheim, Het wonder van jou en je biljoenen bewoners en Het raadsel van alles wat leeft, waarmee hij zijn tweede Gouden Griffel won. Jan Paul Schutten is op dit moment de kinderboekenambassadeur van Nederland. Hij draagt daarbij de boodschap uit dat (voor)lezen een verschil kan maken in het leven van kinderen. Schuttens boeken gaan over allerlei onderwerpen, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn grappig en je kunt er ook nog iets van opsteken.
Waar je ook iets van op kunt steken, is zijn boek Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal. “MainStreet heeft een nieuw album. Er zijn honderden doden in Mekka. Hoe vinden kinderen het eigenlijk als ze zich een maand niet mogen wassen?” Als je deze drie zinnen binnen één minuut op het schoolplein zou zeggen, zou iedereen je raar aankijken. Bij het Jeugdjournaal niet. Het is daar heel gewoon dat allerlei onderwerpen kort na elkaar worden besproken.
Maar hoe komt zo’n uitzending eigenlijk tot stand? Wie bepaalt wat er aan bod kom en wat niet? Wie werken er bij het Jeugdjournaal en wat gaat er wel eens mis? Jan Paul Schutten mocht meekijken en vertelt in Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal alles wat je op tv niet ziet.
“In dit boek krijg je een kijkje achter de schermen van het programma. Je leest hoe een uitzending gemaakt wordt, van het begin tot het eind. En je ziet ook wat er op één dag allemaal verkeerd kan gaan. Alles wat je in dit boek leest, is echt gebeurd. De onderwerpen zijn ook echt uitgezonden, alleen niet op dezelfde dag. Ze zijn uitgekozen om over te vertellen omdat ze samen een goede indruk geven van hoe een uitzending gemaakt wordt. Niets is mooier gemaakt dan het is. Het verhaal vertelt precies hoe het er bij het Jeugdjournaal aan toegaat. Want dat is al spectaculair genoeg!”
Mijn indruk is dat het boek echt een goed beeld geeft van het reilen en zeilen van de redacteurs van het NOS Jeugdjournaal. Het hoofdverhaal neemt je als lezer mee achter de schermen, waarbij je een lange dag meeloopt met de verschillende mensen die aan het Jeugdjournaal werken. De kaders zijn meer feitelijk, ze geven achtergrondinformatie, bijvoorbeeld een uitleg over een speciale gebeurtenis waarvoor alles opeens omgegooid moest worden of een interview met een presentator. De kaders zijn een leuk extraatje, zonder dat daarvoor het echte verhaal onderbroken moet worden of langdradig wordt. Daarbij komt er af en toe een tekening van Katrien Holland voorbij om de tekst een beetje te breken.
Jan Paul Schutten heeft alles goed en duidelijk uitgelegd. Op televisie konden we een tijdje geleden een kijkje nemen achter de schermen van het grotemensenjournaal, maar dankzij Schutten kunnen ook kinderen een soortgelijke beleving hebben, maar dan in boekvorm. Het is een prima basisverhaal met af en toe een grappige anekdote.
“Lotje bekijkt voor de zekerheid nog even de totale lengte van de uitzending. Dit keer is er veel nieuws. De uitzending duurt iets langer dan vijf minuten. Dat is geen probleem. Zolang ze tussen de 4 minuut 40 en 5 minuut 20 blijven, is er niets aan de hand. Soms hoor je een presentator aan het eind heel snel ‘DitwashetJeugdjournaaldoei!’ zeggen. Dan weet je dat de uitzending net iets te lang duurde!”
Felice Beekhuis