Droomdebuut
Bestemming onbekend – Paul Mosier – Vertaling Lydia Meeder – Lemniscaat – 160 blz.
Bestemming onbekend vertelt het verhaal van de twaalfjarige Rider, die met de trein van Californië naar Chicago reist. Al snel wordt duidelijk dat het geen plezierreisje is, maar dat Rider – onder begeleiding van spoorwegbeambte Dorothea – op weg is naar haar nieuwe woonplek. Sinds de dood van haar moeder woonde ze zowel in een tehuis als bij haar oma, maar nu die ook is overleden, wordt ze ondergebracht bij een oudoom die ze nog nooit heeft ontmoet.
Rider heeft voortdurend honger en in Los Angeles heeft ze al haar geld al opgemaakt aan eten. De reis duurt dan nog drie dagen, maar haar trots weerhoudt haar ervan om aan Dorothea te melden dat ze geen geld meer heeft om eten te kopen. Op slinkse wijze probeert ze aan geld of eten te komen, onder andere door vriendjes te worden met buffetmedewerker Neal, van wie ze stiekem droomt dat hij haar vader zou zijn. Ook weet ze bijvoorbeeld geld bij elkaar te sprokkelen door te gaan kaarten met een groepje padvinders, van wie ze glansrijk wint. Maar als Dorothea erachter komt moet Rider het geld teruggeven, want gokken in de trein is verboden.
Ze houdt aan dit kaartspel wel een vriendschap over met een van de padvinders, die haar een dichtbundel cadeau doet waar ze meteen verliefd op is. Ze wordt ook verliefd op de jongen zelf, maar voor geen miljoen zou ze dat toegeven. Het is duidelijk dat de liefde wederzijds is, maar de auteur houdt wijselijk in het midden of de twee elkaar nog eens zullen ontmoeten. Als lezer fantaseer je daar zelf stiekem wel op door, want wat je als lezer het allerliefste ziet, is dat Rider een gelukkige toekomst tegemoet reist.
Stukje bij beetje krijg je mee wat Riders achtergrond is, wat de doodsoorzaak van haar moeder was en hoe Rider zich twaalf jaar lang staande heeft moeten houden in zeer moeilijke omstandigheden. Ze heeft een dagboek bij zich waar ze al een hele tijd niet in heeft geschreven, en als ze dat tegen het einde van de treinreis wel doet, vallen uiteindelijk alle puzzelstukjes op hun plek. Rider, die tijdens de treinreis dertien is geworden, schikt zich min of meer in haar lot, maar niet voordat de mensen met wie ze onderweg een voorzichtige vriendschap heeft opgebouwd, haar hebben laten zien dat ze wel degelijk iemand is om van te houden.
De eenzaamheid en het verdriet waar Rider onder gebukt gaat, weet de auteur goed voelbaar te maken zonder dat het zwaarmoedig of larmoyant wordt. Ondanks de pittige problematiek die Riders leven beheerst, is het daardoor geen loodzwaar boek geworden, integendeel. Het is vooral een hoopvol en liefdevol boek; een boek dat levenskracht en humor uitstraalt, twee eigenschappen die ook weerspiegeld worden in het personage van Rider.
Binnen het genre ‘road novel’ is dit er een van de beste soort, zowel voor 12-plussers als voor volwassenen. Paul Mosier gaf eerder twee romans uit in eigen beheer. Bestemming onbekend is zijn debuut als jeugdboekenauteur. Wat een droomdebuut.