Even snel met Gaudí van Barcelona naar Manhattan
Gaudí in Manhattan – Carlos Ruiz Zafón – Signature – 22 blz (plus 17 blz. met foto’s)
Carlos Ruiz Zafón is een Spaanse schrijver die onder het grote publiek onder andere bekend is van zijn roman De schaduw van de wind. Als inwoner van Barcelona heeft hij vanzelfsprekend het een en ander meegekregen over Antoni Gaudí die de grootste toeristische trekpleisters in de stad heeft ontworpen. Deze belangrijke architect is dan ook de inspiratie geweest voor het korte verhaal Gaudí in Manhattan.
In Gaudí in Manhattan krijgt architectuurstudent Miranda de kans om zijn grote held Gaudí te ontmoeten en zelfs voor hem te werken als tolk. Een rijke magnaat uit New York wil dat Gaudí een wolkenkrabber ontwerpt voor op het eiland Manhattan, maar spreekt geen Engels. In ruil voor dit project beloofd deze magnaat om het kosten voor de bouw van de Sagrada Familia op zich te nemen, het levenswerk van Gaudí en tot op de dag van vandaag de grootste trekpleister van Barcelona. “Om het werk Gods te doen, is soms de hand van de duivel nodig.”
Zoals hierboven is te lezen, bestaat het boek uit slechts 22 bladzijden. In dit korte verhaal wordt in eerste instantie verteld dat Gaudí door sommige mensen minachtend wordt aangekeken: “Overal luidden de doodsklokken voor wat sommige modernisme, anderen simpelweg een belediging van de goede smaak noemden. […] De reputatie van Gaudí begon die van een schuwe, ongehuwde gek te worden.”
Maar het buigt zich al gauw om naar een positievere opvatting, die van een wijze en toch ook vrome man. Hoofdpersoon Miranda is een groot fan en dat merk je. “Hij bekende me vervolgens dat als hij akkoord ging met het oprichten van deze Babylonische toren in het hart van Manhattan, als zijn opdrachtgever inderdaad de kosten voor de voltooiing van de Sagrada Familia op zich zou nemen. Nog herinner ik me zijn woorden: ‘God heeft geen haast, maar ik heb niet het eeuwige leven…’”.
De foto’s die middenin het dunne boekje staan zijn de moeite waard om even te bekijken. Het is echter wel jammer dat er achterin alleen staat waar de foto’s vandaan komen, maar niet wat het precies is wat erop te zien is. Meestal is het wel duidelijk, maar andere keren zou een korte uitleg een welkome toevoeging zijn.
Carlos Ruiz Zafón is duidelijk gecharmeerd van Gaudí en zijn werk. Hij weet dit om te zetten in een kort verhaal waarin hij de lezer introduceert in de wereld van de architectuur, maar ook in het feit dat goed en kwaad soms hand in hand kunnen gaan. Ondanks dat Gaudí in Manhattan zo hier en daar wat omslachtig is geschreven, staat de moraal van het verhaal als een huis.
Felice Beekhuis