Gedachtenkronkels van een scholier

Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen – Leopold – 211 blz.

Erna Sassen is vooral bekend door haar werk in musicals en toneelvoorstellingen, haar presentatiewerk bij KRO-radio en voor de wat ouderen onder ons haar rol in de tv-serie Medisch Centrum West. In 2005 begon ze echter met het schrijven van boeken voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. Inmiddels is dit haar derde young-adult boek en net als de vorige twee bijzonder, een eigen stijl en een echte aanrader.

In dit verhaal vertelt Tessel over wat er met haar gebeurt en met name in haar hoofd. Tot en met het vierde leerjaar ging het goed met haar, ze was perfectionistisch wat betreft haar studie en het liep op rolletjes. Maar nu ze in de vijfde zit, is dat allemaal veranderd. Haar mentor vindt dat ze te lange tijd te hard heeft gewerkt, nu een burn-out heeft, het maar rustig aan moet doen en naar school moet komen wanneer ze wil. Tessel vindt dat een van de grote nadelen van volwassenen, dat die altijd denken dat zij wel weten wat er met een kind aan de hand is en hoe dat op te lossen valt. Tessel profiteert van het feit dat ze niet naar school moet, tot ze de moeder van de overleden Sanne ontmoet.

Het verhaal bestaat uit de gedachtenspinsels van Tessel. Ze laat de lezer toe in haar hoofd en haar gevoelens. Langzaam komen we achter de ware reden waarom Tessel niet meer naar school wil en zo moe is. Dit bracht bij mij, als lezer, toch wel wat boosheid naar voren. Vooral omdat Tessel zichzelf de schuld geeft van de hele situatie en de volwassenen niets schijnen op te merken of er wat mee doen. De moeder van Sanne drukt op een bijzondere manier bij Tessel de feiten op haar neus en hierdoor wordt Tessel aan het denken gezet. Met name aan het feit dat als jezelf geen actie onderneemt je echt geen stap verder komt. Je moet het immers zelf doen (en willen).

Erna Sassen weet door haar vertelwijze de lezer te boeien. Het boek bestaat uit vijf delen met korte hoofdstukken. Elk deel begint met een “to-do-lijst” van Tessel en in het verhaal zijn de gedichten/liedjes van Tessel ook opgenomen. Mooie gedichten die je nog een keer overleest, en als het boek uit is nog even terug wilt lezen.

Het is een cliché om te zeggen dat het puberbrein bijzonder in elkaar zit, maar dat dit nu eenmaal nog hard bezig is om te ontwikkelen. Dat het leven in de puberteit dan best gecompliceerd is, staat buiten kijf. Erna Sassen heeft de gedachtenkronkels van deze jonge persoon mooi weten te verwoorden en het karakter levend op papier gekregen.

Conny Schelvis

Andere recensies

De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen Israël en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in Israël. Het Israëlische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!