Geluk wiskundig benaderd
De logica van geluk – Mo Gawdat – Vertaling: Caspar Wijers – Uitgeverij Brandt – 368 blz.
Hoe komt een rijk en succesvol man, een ingenieur notabene, ertoe een spiritueel boek te schrijven? Dat vroeg ik mij af toen ik las over deze topman van Google, die eerder voor IBM en Microsoft werkte. Hoe is het mogelijk dat je alles hebt en je toch doodongelukkig voelt? Hij had een liefdevolle jeugd, hoefde niet op te groeien in armoede, heeft een fijn gezin, een dijk van een baan met dikke portemonnee en meerdere prachtige auto’s en was ondanks dat alles toch diep ongelukkig. Lijden is een keuze, is zijn overtuiging, en dus ging hij op zoek naar een ‘geluksformule’. Hij verslond alle zelfhulpboeken die hij kon vinden en vond zijn formule, die hij met ons deelt in zijn boek. Pas toen zijn zoon overleed zou blijken of zijn formule echt nuttig was.
Hij noemt zijn formule de 6-7-5 formule, die bestaat uit zes grote illusies, zeven blinde vlekken en vijf ultieme waarheden. Die illusies zijn onder andere tijd, het stemmetje in je hoofd, controle, kennis en angst. Het is misschien vreemd je te realiseren dat je niet de stem bent die spreekt in je hoofd. Maar wie ben je dan wel? En had je al bedacht dat tijd niet echt bestaat? Ik neem aan dat je al wel ontdekt had dat je geen controle over je leven hebt, ook al willen we dat nog zo graag. De blinde vlekken gaan over ons brein, dat ons voor de gek houdt: ons brein vertelt ons niet de waarheid.
De schrijver schuwt controversiële onderwerpen en vragen als ‘Bestaat er een God?’ niet en beantwoordt deze geheel wiskundig, op humorvolle en briljante wijze. En dat is nu precies de reden waarom het aan te raden is een spiritueel boek, geschreven door een ingenieur te lezen. Zijn kijk op spiritualiteit is verfrissend en bovendien zeer nuchter en goed onderbouwd. “Het debat over het grote ontwerp speelt zich af binnen de Kennisillusie. De ene partij gelooft heilig in de goddelijke macht als intelligente ontwerper en de andere partij gelooft even sterk in toeval. Ze ‘weten’ allebei dat ze gelijk hebben. Helaas hebben ze het allebei verkeerd. Er ontbreekt sluitend bewijs voor beide kanten. En in de wiskunde leidt het ontbreken van sluitende antwoorden tot een kwestie van waarschijnlijkheid: de vraag welke partij het waarschijnlijkst gelijk heeft.” Vervolgens maakt hij gehakt van één van de stellingen – welke verklap ik niet – en doet dit met wiskundige vergelijkingen in uiterst simpele bewoordingen. Wanneer Mo Gawdat je wiskundeleraar is, vindt iederéén wiskunde leuk.
Het boek is opgedeeld in hoofdstukken, die weer zijn onderverdeeld in paragrafen. Tussen de teksten door staan kleine illustraties en korte quotes, wat maakt dat de tekst in zijn geheel verdeeld is in ‘hapklare brokken’. Na het lezen van het boek zou je je geheugen weer op kunnen frissen door enkel de handige quotes te lezen. Zo schrijft hij bijvoorbeeld deze reminder: “Je krijgt de zwarte band van aanwezigheid als je doorhebt dat je niet bewust bent.” Wat niet alleen handig is om jezelf aan te herinneren, maar ook gewoon een hele liefdevolle manier is om met jezelf om te gaan.
Achterin het boek staat een opsomming van de literatuur die de schrijver heeft geraadpleegd en waaruit hij citeert. Handig wanneer je je verder wilt verdiepen in bepaalde onderwerpen. Zo komen een aantal uitspraken in zijn boek voor van bekende mensen als Byron Katie met haar uitspraak ‘Is het waar?’ en Eckhart Tolle met zijn ‘Leven in het nu’ en ‘Je bent niet je gedachten’.
Wanneer je zelf te maken hebt gehad met verlies, of angst hebt voor verlies, is dit boek bijzonder nuttig. Mo Gawdat schrijft heel openhartig over het verlies van zijn zoon. Over het verdriet, maar ook over dat wat altijd blijft: de liefde. Zijn persoonlijke verhaal raakt me diep en geeft tegelijkertijd hoop. Of zijn formule werkt, kan ik natuurlijk niet zeggen, maar dit boek is zeker het lezen waard!