Gezonder leven en minder pillen

Ontpillen – David van Bodegom – Atlas Contact – 335 blz.

David van Bodegom is arts en verouderingswetenschapper bij kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing . Hij had een maandelijkse rubriek in het tijdschrift Zin over ontpillen en hij schreef met Rudi Westendorp de bestseller Oud worden in de praktijk.

Bij het ouder worden gaat ons lijf achteruit. Veel kwalen zijn goed te bestrijden met een gezonde leefstijl. Sterker nog, door de welvaart en de ongezonde leefstijl hebben we meer aandoeningen dan vroeger. Deze welvaartsziekten staan in de top drie van ouderdomsaandoeningen. Al zou een gezonde leefstijl veel beter voor je gezondheid zijn, toch grijpen we steeds vaker naar pillen. Pillen voor de bloeddruk, voor de gemoedsrust, voor de prostaatklachten, voor de spijsvertering, noem maar op. De huisarts schrijft het voor dus we nemen het maar. De medicijnen kunnen echter niet altijd het probleem, de ziekte zelf, aanpakken en zijn meer symptoombestrijders.

David van Bodegom was zelf ook een pillen-voorschrijvende- arts. Hij stopte hiermee omdat hij mensen niet meer beter wilde maken, maar hij wilde ze langer gezond houden. Een nobel streven. Hij deed een promotieonderzoek naar veroudering op het platteland van Ghana (de basis van het boek Oud worden in de praktijk). Een omgeving zonder pillen en antibiotica. De Ghanese ouderen maakte een gezonde indruk en het onderzoek wees uit dat mensen daar anders oud werden. Ze hadden geen last van obesitas of andere welvaartsziekten. En dat was ook eigenlijk de ontdekking. Veel zaken die wij hier als verouderingsziekten zien zijn eigenlijk welvaartsziekten/leefstijlziekten die dus door een gezonder leven te bestrijden of te verminderen zijn. Aldus de inleiding van de schrijver.

Na deze uitleg en de waarschuwing om niet zelfstandig te handelen en het eventueel willen omgooien van je leefstijl of stoppen met je medicijngebruik dit altijd in overleg met je arts te doen, volgen er vijftien hoofdstukken met ziektebeelden en een afsluiting.

Per ziektebeeld (uiteenlopend van depressie, dementie tot prostaatklachten en obstipatie) lees je hoeveel patiënten medicatie hiervoor slikken, een korte uitleg over de ziekte, welke medicatie plus bijwerkingen er gebruikt worden en vervolgens het stuk ontpillen. Hier worden enkele tips gegeven op het leefstijlvlak. Daarna een zeer korte samenvatting met belangrijkste inzichten.

Het geheel is zeer duidelijk geschreven en met eenvoudig taalgebruik, zodat het voor iedereen een prettig leesbaar verhaal is geworden. Goede opzet, makkelijk op onderwerp terug te zoeken en als je je meer wilt verdiepen is er een handige leeswijzer met verwijzingen naar boeken en internetsites.

Om mij heen, zeker op de werkvloer in het zorgcentrum waar ik werk, zie ik dat mensen veel pillen slikken. Soms weten ze zelf niet waarom en hoelang ze bepaalde medicatie slikken. Het antwoord is meestal “omdat de dokter het heeft voorgeschreven”. Bij de aantallen in dit boek was ik soms verbaasd hoe hoog die waren. 4 miljoen Nederlanders slikken bloeddrukverlagers, 2 miljoen cholesterolverlagers en 3 miljoen maagzuurremmers om maar wat voorbeelden te noemen. De essentie van dit boek is ook om mensen bewust te maken van hun gedrag, maar ook om het heft weer in eigen handen te nemen. Om de welvaartsziekten het hoofd te bieden, gezonder te leven en niet meer zo snel naar pillen te grijpen. Niet alleen voor de mens zelf beter maar ook voor de enorm hoge kostenpost die medicatie is. De pillen te bewaren voor wanneer we ze echt nodig hebben, zoals de schrijver in zijn laatste zin schrijft.

Het heeft mij na het lezen toch wel aan het denken gezet en ben ik mij meer bewust van het pillengebruik in mijn naaste omgeving. Ik hoop dat meer mensen dit boek zullen ontdekken en tot dit zelfde inzicht zullen komen.

Conny Schelvis

Andere recensies

  De poppen van Spelhorst – Kate DiCamillo – Illustraties: Julie Morstedt – Vertaling: Harry Pallemans – Lannoo – 160 blz. Vijf handpoppen, een koning met een kroon op zijn hoofd, een wolf met wis en waarachtig scherpe tanden, een meisje met violetkleurige ogen,...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Paniek om niets – Simon Rozendaal – Atlas Contact – 288 blz. In Paniek om niets onderzoekt chemicus en wetenschapsjournalist Simon Rozendaal hoe de vooruitgang in meetapparatuur heeft geleid tot een toename van angst voor verwaarloosbare hoeveelheden schadelijke stoffen in onze omgeving. Hij stelt...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
Land van dochters – Evi Hanssen – Horizon – 223 blz. De uitgerangeerde misdaadjournalist Stijn is door het suffe vrouwenblad Camilla gevraagd een artikel te schrijven over de saaiste plek in Europa: Dottirland. Dottirland is een eiland waar vrouwen sinds het einde van de...
Lees verder Categorie: Lichte literatuur, Roman
| Reageer!