Hoe kan iemand dit een kind aandoen?
Jij bent van mij โ Wouter Springer โ Aquazz โ 199 blz.
Wouter Springer (1985) is een verhalenverteller pur sang. In 2010 studeerde hij af in de journalistiek. Maar hij ontdekte dat hij hier zijn creatieve geest niet in kwijt kon en dat hier niet zijn toekomst lag. Film en producties kwamen op zijn pad. Niet voor niets blijkbaar, want in vier jaar tijd werkte Wouter mee aan ongeveer veertig filmproducties. In 2014 coproduceerde hij een korte film die tijdens het Filmapalooza Filmfestival (VS, Los Angeles) in 2015 de award voor Best Film kreeg uit 4500 korte films. Toen hij in 2014 de beslissing nam om naast film het geschreven woord toe te voegen zijn ambities mondde dit uit in zijn debuut Jij ben van mij. Wouter kent geen angst om controversiรซle themaโs aan te snijden en door zijn opvallende stijl van vertellen brengt hij dit op geheel eigen wijze in beeld en woord.
Alvorens met het verhaal te beginnen, is er eerst het voorwoord van Wouter Springer te lezen. De eerste zinnen uit het voorwoord: โJij bent van mij is niet zomaar een boek. Toen ik in 2014 werd opgenomen in een psychiatrische kliniek wist ik dat ik alle herinneringen die naar boven kwamen moest opschrijven.โ
Daarna krijgen we een aantal fotoโs te zien die tot de verbeelding spreken en een verwachting wekken. Dan start het verhaal, gezien vanuit de beleving van Klaas-Jan, verteld in de eerste persoon. Klaas-Jans vader is een hardwerkende man met weinig geduld en respect voor zijn eigen kinderen. Zijn wil is wet en alleen hij doet alles goed. Wordt er niet naar hem geluisterd dan volgt er straf, zoals het kapot maken van speelgoed. Maar daar blijft het helaas niet bij. De eerste hoofdstukken maken steeds een sprongetje in de tijd.
Jij bent van mij vertelt over een jongen die stelselmatig misbruikt, mishandeld en vernederd wordt door zijn narcistische vader. Een vader die alleen naar zichzelf kijkt en zich niet kan inleven in de gevoelens en/of gedachten van een ander. Deze vader heeft het onvermogen om liefde geven en respect te tonen. Het verhaal lezende kom je afschuwelijke dingen tegen. Alles wordt precies verteld zoals het is, realistischer kan niet. Wat deze jongen meemaakt is te afgrijselijk voor woorden, gewoonweg niet te bevatten. Een zeer indringend verhaal wat je niet zomaar van je af kan zetten. De eenzaamheid, de pijn, het verdriet en het alsmaar terugkerende gevoel van uitzichtloosheid is zo intens tastbaar neergezet, dat Jij bent van mij onder je huid kruipt en koude rillingen bezorgd. En dan toch de moed houden om verder te leven, een eigen leven op te bouwen, leren te houden van zichzelf en het vertrouwen in de mens weten te behouden.
En toch voelde ik soms enige afstand in het geschrevene, alsof er een klein muurtje staat. Door het vanuit het oogpunt van Klaas-Jan te laten vertellen, lijkt het dat dit het (verziekte) leven van iemand anders is en dat de auteur als buitenstaander zijn verhaal vertelt. Het beseffen hoe het echt zit, maakt het stukje afstand begrijpelijk. Het is namelijk nogal wat om de lezer rechtstreeks in je ziel te laten kijken. Jij bent van mij is een indrukwekkend verhaal dat bij de lezer veel afschuw zal opwekken, maar laat wel de keiharde realiteit zien van een leven gekenmerkt door vernedering en misbruik.
Uit het voorwoord: “Jij bent van mij gaf mij uiteindelijk meer dan dat ooit is van me afgenomen. Dit boek gaf mij eigenwaarde, liefde voor mijzelf en de mens, creativiteit, gevoelens, emoties, mijn ware gezicht, gedragingen, gedachtes en herinneringen terug.”