Iedereen maakt fouten en dan gaat het soms goed mis

Afgunst & Een goed huwelijk – Saskia Noort – Anthos – 146 blz

Saskia Noort, een bekende Nederlandse thrillerschrijfster van onder andere de verfilmde boeken Terug naar de kust, De Eetclub en De Verbouwing, schrijft niet alleen dikke boeken. Afgunst en Een goed huwelijk zijn twee korte, maar desalniettemin zeer spannende verhalen met een crime passionnel als basis. Afgunst verscheen eerder als geschenk tijdens de Maand van het Spannende Boek in 2007. Een goed huwelijk is nooit eerder in boekvorm verschenen.

In Afgunst wordt hoofdpersoon Susan ontvoerd door haar ex Ernst. Besmeurd en geketend zit ze vast in een schuur midden in het bos. Ernst heeft een filmpje gemaakt en dit verstuurd naar haar minnaar Thom. Maar wat weegt voor Thom zwaarder: de redding van zijn vriendin of het overeind houden van zijn huwelijk en gezinsleven? Zal ze het overleven; zal ze gevonden worden of kan ze zichzelf redden?

Opvallend in dit verhaal is, dat je als lezer ook een kijkje mag nemen in het hoofd van de ontvoerder. Je ziet niet alleen de paniek van Susan, maar ook de beweegredenen van Ernst. Zoals bijvoorbeeld: “Ik kijk hoe jij je wast, met neergeslagen, doffe ogen en het is die dofheid die me vijftien jaar terug in de tijd werpt. Je had het uitgemaakt. Op straat, in nog geen tien minuten tijd. […] Je zei bang te zijn dat onze relatie in geweld zou ontaarden. Dat ik hulp moest zoeken. Je had me net zo goed ter plekke kunnen castreren. Alsof ik je mishandelde. […] Alles wat er tussen ons was voorgevallen had jij uitgelokt. Door keer op keer verraad te plegen. Me op te naaien, onder mijn ogen te sjansen met anderen.”

In Een goed huwelijk ontdekt Sophie dat haar man Wouter al een half jaar vreemdgaat en ze voelt zich enorm verraden. “Ik deed boodschappen. Alsof dit een gewone dag was. De meisjes mochten van mij een zak snoep en een tijdschrift uitzoeken. Ik gooide aardappelen, snijbonen, perssinaasappels, bananen, twee pakken melk en een pak yoghurt in mijn kar, onderwijl vriendelijk glimlachend naar de andere moeders die ik kende van school. […] Ze wisten het. Allemaal. Het hele dorp. Het hele ziekenhuis. De hele school. Dat voelde ik, terwijl ik mezelf door de supermarkt ploeterde.” Maar hoe nu verder? Wat doe je dan?

In korte, duidelijk zinnen geeft Noort de situatie weer, maar ook de verschillende gedachten staan in soortgelijke zinnen op papier. Het leest gemakkelijk, en je merkt op datzelfde moment ook de haast in het verhaal. Wanneer je in paniek bent, denk je snel, en dat weet Noort goed neer te zetten. Noort schrijft in korte hoofdstukken, wat het verhaal overzichtelijk houdt.

In Afgunst en Een goed huwelijk zijn de hoofdpersonen Susan en Sophie beiden slachtoffers, maar daarnaast ook zelf geen heiligen. Iedereen heeft fouten, niemand is helemaal goed of helemaal slecht. Saskia Noort weet de dubbelzijdige kern die in ieder mens zit, weer te geven in deze korte verhalen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Een zoon van Amerika – James Baldwin – Vertaling: Eefje Bosch en Manik Sarkar – De Geus – 218 blz. “Niet alles wat we onder ogen zien kunnen we veranderen. Maar we kunnen niets veranderen zonder het eerst onder ogen te zien” – J....
Lees verder Categorie: Essays, Mens & Maatschappij
| Reageer!
  De poppen van Spelhorst – Kate DiCamillo – Illustraties: Julie Morstedt – Vertaling: Harry Pallemans – Lannoo – 160 blz. Vijf handpoppen, een koning met een kroon op zijn hoofd, een wolf met wis en waarachtig scherpe tanden, een meisje met violetkleurige ogen,...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Paniek om niets – Simon Rozendaal – Atlas Contact – 288 blz. In Paniek om niets onderzoekt chemicus en wetenschapsjournalist Simon Rozendaal hoe de vooruitgang in meetapparatuur heeft geleid tot een toename van angst voor verwaarloosbare hoeveelheden schadelijke stoffen in onze omgeving. Hij stelt...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!