Persoonlijk adoptieverhaal

Hallo lieverd – Kim van Schie – De Brouwerij – 168 blz.

Kim van Schie is journalist en tekstschrijver. Hallo lieverd is haar debuut en een zeer persoonlijk verhaal. Het gaat over de adoptie van haar dochter Pauline.
Het verhaal gaat van start als Kim op de achterbank van een auto zit die door de straten rijdt van Lagos in Nigeria. Het land waar ze hun adoptiekind gaan ophalen. Terwijl ze biddend in de auto zit, terwijl ze niet gelovig is, gaan er allerlei gedachten door haar hoofd en begint het verhaal van de beslissing tot adoptie, de lange weg die moest worden afgelegd en hoe het gaat als ze uiteindelijk weer terug zijn in Nederland.

Het verhaal is heel toegankelijk geschreven en staat bol van de meest uiteenlopende emoties die door deze gebeurtenis werden losgemaakt. De onzekerheid in het begin (zal er een match met een kindje zijn, zal het land van herkomst toestemming geven, kunnen ze afreizen naar hun kindje), het medeleven van de familie en vrienden, de hoop of de adoptie door mag gaan, de spanning (zijn alle papieren in orde), de onzekerheid (zijn we een goede vader en moeder) en naast dat alles de cultuurschok als ze aankomen in Nigeria. Ze lopen daar tegen corruptie aan en erbarmelijke omstandigheden, worden ook nog door ziekte geveld en even lijkt alles heel uitzichtloos. Eenmaal met Pauline in de armen begint een heel andere “strijd”. Het wennen aan elkaar en het hechten kan gaan beginnen. Een rollercoaster van emoties waar je als lezer helemaal door wordt opgezogen.

Als buitenstaander sta je niet stil bij wat er allemaal bij een adoptie komt kijken. Aan welke regels en plichten je moet voldoen voor je al in aanmerking kan komen. Denk aan leeftijd, gezinssituatie en zelfs het huis waarin je woont. Vervolgens heb je een heel langdurige papiermolen te doorstaan en heel veel geduld op moeten brengen voor je het geluk van je leven in je armen kunt sluiten. Dit verhaal geeft een heel duidelijk beeld van deze lange weg die je moet gaan.

Mooi dat de schrijfster dit unieke, persoonlijke en ontroerende verhaal met ons heeft willen delen. Ik denk dat buitenstaanders meer begrip voor adoptieverhalen zullen krijgen na het lezen. Ouders in het adoptietraject kunnen er herkenbaarheid en steun uit halen.

Conny Schelvis

Andere recensies

De sleutels van het huis – Sami Al-Ajrami – Vertaling: Peter van der Drift en Manon Smits – Ambo|Anthos – 209 blz. Op 7 oktober 2023 brak een oorlog uit tussen Israël en Hamas na een verrassingsaanval door Hamas in Israël. Het Israëlische leger...
Lees verder Categorie: Kroniek, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!