Schrijfdebuut van zeventienjarige

N22 – Joyce Roele – Godijn Publishing – 316 blz.

Jocye Roele (1999) begon in groep zeven met het schrijven van korte verhalen. Haar verhalen vallen in het genre fantasy/sciencefiction. N22 is haar debuut en het eerste deel van een vierdelige serie.

N22 gaat over Kate. Kate beschikt over een helende eigenschap en wordt daardoor al twee jaar lang door de overheid, opgesloten. Ze moet de meest gruwelijke testen doorstaan, omdat de regering iedereen die afwijkt opsluit om experimenten op uit te voeren. Voor haar opsluiting krijgt ze een aantal overlevingsregels mee van haar moeder. Deze regels houden haar in leven maar ze is heel ongelukkig en kwijnt van binnen weg. Ze heeft de hoop opgegeven ooit vrij te komen en verwacht niet meer lang te leven.

Dan ontmoet ze twee andere gevangenen die haar leven zullen veranderen. Wat zij niet weet is dat ondertussen haar vrienden Alexander en Lena naar haar op zoek zijn. Alexander vindt dat Kate door zijn toedoen is opgesloten en voelt zich hier schuldig aan en verantwoordelijk voor. Samen met Lena willen ze haar vinden en laten ontsnappen.

Het verhaal speelt zich af in slechts enkele weken tijd en wordt verteld vanuit een wisselend perspectief door Kate en Alexander maar wel vanuit de ik-persoon. Wat ik persoonlijk prettig vind lezen. Als er een wisseling plaatsvindt dan staat de naam van die persoon en de datum plus plaats er boven.

De cover slaat op het feit dat al het eten kunstmatig is of bewerkt met een bepaald soort gif. De moeder van Kate heeft enkele overlevingsregels meegeven en één daarvan was dat, naast de flesjes water, de appels geen gif zouden bevatten en dat ze die gewoon kon eten. Kate heeft zich dan ook een dieet van water en appels opgelegd. N22 slaat op de naam die ze in deze gevangenschap heeft gekregen. Elke gevangene heeft een nummer. Kate’s nummer is 22.

Vanaf de eerste pagina leef je mee met Kate. Haar ontberingen en verdriet kan je bijna voelen zo duidelijk en toegankelijk is het opgeschreven. Niet alleen de gevoelens en de gedachten van Kate worden met veel details omschreven, maar ook de experimenten en de dagelijkse gang van zaken worden uitgebreid verteld. Maar niet op een storende manier. Integendeel het verhaal leest zeer prettig en vlot weg en voor je het weet sla je de laatste bladzijde om. En stuit je op een bijzonder einde. Een einde dat het lot voor Kate beslist en dat je niet snel had verwacht. Een mooie afsluiting van het verhaal dacht ik. Tot ik op de site las dat het een eerste deel van een vierdelige serie zou zijn. Ik ben nu zeer benieuwd hoe de schrijfster het tweede deel gaat beginnen daar N22 al een goed zelfstandig verhaal is.

Conny Schelvis

Andere recensies

Een zoon van Amerika – James Baldwin – Vertaling: Eefje Bosch en Manik Sarkar – De Geus – 218 blz. “Niet alles wat we onder ogen zien kunnen we veranderen. Maar we kunnen niets veranderen zonder het eerst onder ogen te zien” – J....
Lees verder Categorie: Essays, Mens & Maatschappij
| Reageer!
  De poppen van Spelhorst – Kate DiCamillo – Illustraties: Julie Morstedt – Vertaling: Harry Pallemans – Lannoo – 160 blz. Vijf handpoppen, een koning met een kroon op zijn hoofd, een wolf met wis en waarachtig scherpe tanden, een meisje met violetkleurige ogen,...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Paniek om niets – Simon Rozendaal – Atlas Contact – 288 blz. In Paniek om niets onderzoekt chemicus en wetenschapsjournalist Simon Rozendaal hoe de vooruitgang in meetapparatuur heeft geleid tot een toename van angst voor verwaarloosbare hoeveelheden schadelijke stoffen in onze omgeving. Hij stelt...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!