Tom Brandt is James Bond 2.0
Van de radar – Frank van Zwol – Luitingh-Sijthoff – 297 blz.
In Van de radar wordt hoofdpersoon Tom Brandt door vrienden gevraagd om in het hoge noorden van Noorwegen op zoek te gaan naar een vermiste Nederlander, Laurens Olthoff. Deze Laurens is een Nederlandse hacker en een beroemde cybersecurity-expert die samen met zijn ooit beste leerling Martijn een internet securitybedrijf heeft opgezet. Martijn stuit op geheime informatie, waarvan de encryptiecode in Noorwegen ligt. Vlak daarna krijgt hij een hartaanval en gaat Laurens in zijn plaats naar Noorwegen waar hij binnen no-time vermist raakt.
Wanneer Tom Brandt als fotograaf van National Geographic (wat een dekmantel is voor zijn spionnenwerk voor de Nederlandse dienst MIVD) afreist naar Bodø, Noorwegen treft hij het niet. Blijkbaar is er iemand niet erg gelukkig met zijn komst en wordt er meteen een aanslag op hem gepleegd die hij wonder boven wonder overleeft. Mocht je denken dat hij daarna wat voorzichtiger te werk gaat, nee, hij laat zich niet afschrikken. Hij is tenslotte opgeleid bij het Korps Mariniers en is niet zo snel bang te krijgen. Zelfs niet wanneer een moordcommando hem maar met één reden achtervolgt.
Inmiddels maakt hij ook kennis met het Amerikaanse National Security Agency en het satellietstation Fauske II dat voor de inlichtingendienst data opvangt uit de ruimte. Het station is volledig Noors, maar Amerika heeft het meeste gefinancierd en trekt aan de touwtjes. Hoewel Tom Brandt een broer van James Bond kon zijn, wordt hij toch enkele keren betrapt en wanneer hij met geboeide handen en voeten, (waaraan ook nog eens een blok beton vastzit) in een meer wordt gegooid, komt zijn langdurige en bikkelharde marine training als kikvorsman hem goed van pas.
Wat volgt is een superspannende zoektocht waarbij Tom onverwacht hulp krijgt van de beeldschone politieagente Marit Nordah. Boeken van Frank van Zwol kende ik hiervoor nog niet en tjonge dat blijkt echt een gemis. Wat heb ik genoten van dit boek dat gebaseerd is op de verdwijning van cyberexpert Arjen Kamphuis. Het is te merken dat Frank van Zwol zelf een beroepsavonturier is die regelmatig door de meest onherbergzaamste gebieden op aarde trekt.
De auteur heeft een heerlijke, vlotte en aansprekende schrijfstijl. Met Van de radar brengt hij Tom Brandt voor de derde keer voor het voetlicht. Dat is te begrijpen. Tom Brandt is een sterk karakter dat zowel mannen als vrouwen zal aanspreken; slim, creatief, origineel, humorvol, aantrekkelijk, ijzersterk en een enorme doorzetter. Een James Bond 2.0.
Hoewel er af en toe ‘kleinigheden’ ietwat ongeloofwaardig zouden kunnen zijn (met een blok beton aan je voeten, via een dolfijnslag toch kunnen zwemmen, toevallig een tweede paspoort op zak hebben terwijl dat daarvoor nog nergens werd vermeld, toevallig een Duitse betaalpas bij je hebben) geloof je het toch. Omdat het past in het meeslepende en vaak bloedstollende verhaal en omdat Tom Brandt in het goede kamp zit en altijd zal overwinnen.
De auteur laat ons meekijken via verschillende perspectieven en dat is heel prettig. Op die manier ontdek je langzamerhand wat er met Laurens Olthof is gebeurd en word je ook een kijkje in het hoofd van superman Tom Brandt gegund.
Een extra cadeautje zijn de prachtige beschrijvingen van de wonderschone, ruige en bij tijden zeer gevaarlijk natuur in Noorwegen. De ongecultiveerde bergen en de ijskoude, schitterende fjorden zijn zo filmisch beschreven dat ik ze moeiteloos voor me zag.
Wat je jezelf na het lezen van dit boek kunt afvragen is hoe sterk de Amerikaanse digitale aanwezigheid is verweven in Europa. En waarom? Wat een mens zich ook kan afvragen is in hoeverre wij in de huidige digitale wereld écht van de radar kunnen verdwijnen?
Boek bestellen!