Transgender, geen foutje van de natuur
Vrouw met ballen – Fem Canes – Karakter Uitgevers – 304 blz.
Carly Pellinkhof is geen onbekende in de autoracewereld en meer specifiek wanneer het gaat over het tunen van racemotoren. Een typische mannenwereld, zou je in eerste instantie denken. Uit Vrouw met ballen blijkt hoever zo’n gedachte van de werkelijkheid kan afstaan.
Wanneer Carly Fem ontmoet, is zij een pas zeventienjarige scholiere, maar vanaf het allereerste begin, is Carly van haar onder de indruk. Zozeer zelfs dat hij (wanneer zij tijdelijk als gastdame gaat werken in de VIPbox voor het Carly Motors Team) op haar eerste werkdag tegen haar zegt dat ze maar niet te veel in zijn buurt moet komen. Drie weken later vraagt hij haar een weekend mee te gaan naar een race in Engeland. Vanaf dat moment is het duidelijk. Fem is smoorverliefd. Carly is smoorverliefd. En getrouwd.
“Je moet alleen weggaan uit je huwelijk wanneer het voor jou niet meer goed voelt.”
Weer drie weken later is hij bij zijn vrouw weg, huurt een appartement in Leiden en Fem is meer bij hem dan bij haar vader thuis. Fem gaat bij Carly Motors werken en voelt zich er als een vis in het water. Carly en zij zijn bijna altijd samen. Toch gaat het na zeven jaar een keer mis en vertrekt Fem uit hun gezamenlijke appartement, maar blijft voorlopig wel bij Carly Motors werken. Tot de dagelijks confrontatie met Carly te pijnlijk begint te worden en ze ook daar weggaat.
Maar het missen van Carly blijft. Ze is dan ook heel blij wanneer hij belt dat hij bij een raceteam in Duitsland is, haar mist en dat hij een ticket voor haar heeft geregeld in de hoop dat ze wil komen. Wat ze doet. Vanaf dan zijn ze weer onafscheidelijk, hoewel Fem niet meer bij Carly Motors gaat werken. Ze ontdekt “de kracht van kleding” en begint een eigen winkel. Een aantal jaar zijn ze gelukkig tot Carly zich steeds verder terugtrekt en Fem na het ontdekken van een blonde haar in zijn auto, zelfs bang is dat hij vreemdgaat. Tijdens een ruzie loopt hij de kamer uit en komt terug met een vel papier.
“Weet jij wat genderdysforie is?”
Vrouw met ballen vertelt niet alleen het verhaal van de geestelijke en lichamelijke strijd die Carly heeft gestreden voordat ze eindelijk de vrouw mocht zijn die ze altijd al was. Het vertelt ook het verhaal van Fem. Hoewel dat volgens haar eigen woorden niet de bedoeling was, sijpelt haar psychische transitie ook door in dit verhaal. En juist dat aspect heeft mij ontroerd. Natuurlijk is het verhaal van Carly fascinerend en ook ontroerend, als lezer kun je alleen maar respect voor haar hebben, maar de strijd van Fem is minstens zo fascinerend. Ze is immers stapeldol op Carly. Ze houdt met heel haar hart van hem. Maar kan ze dat nu nog wel? Ze valt toch op mannen? Of kan het ook zo zijn dat ze van de mens Carly houdt?
Fem Canes schrijft op een directe manier, zonder poespas en zeker zonder vals sentiment over het gehele transitieproces van haar grote liefde. Haar liefde voor Carly is nog steeds dezelfde.
Vrouw met ballen zou zomaar eens voor veel mensen in dezelfde situatie als Carly een informatief en gedetailleerd naslagwerk kunnen zijn.