30.000 maal hulde aan de gesneuvelden van de eerste wereldoorlog
The Last Post – Philip Vanoutrive / Ian Connerty – Lannoo – 194 blz.
Tijdens de verdediging van de stad Ieper sneuvelden bijna 200.000 soldaten van de Britse Commonwealth, meer dan 400.000 raakten gewond. Het was de betrachting van Winston Churchill, toen staatssecretaris van oorlogszaken, om de ruïnes van de stad Ieper te bewaren als een permanente herdenkingsplaats en als eerbetoon aan de offers welke de legers van Groot-Brittannië gebracht hadden. Ten opzichte van de vele inwoners die op de vlucht waren geslagen, en voor wie Ieper, hun stad, hun thuis, al even heilig was, plaatste dit voorstel van Churchill de Belgische regering voor een dilemma.
Het is in deze context dat het idee voor de Menenpoort vorm kreeg. De stadspoort werd gebouwd in 1925 op de plaats waarlangs honderdduizenden militairen naar het front gemarcheerd waren. De poort werd ingehuldigd op 24 juli 1927, met als climax ‘ The last Post ‘ toen gebracht door de klaroenblazers van het 2de Bataljon van de Somerset Light Infantry. Dit indringend moment, en de inslaande stilte achteraf, maakte niet enkel een indruk op de aanwezigen, het greep ook de toenmalige chef van de plaatselijke politie danig aan, dat hij de nodige mensen bijeenbracht om de grondslag te leggen voor de huidige, dagelijkse Last Post.
Begin juli 1928 weerklonken de eerste noten van de dagelijkse herdenkingsceremonie die op 9 juli 2015 de historische mijlpaal van 30.000 uitvoeringen zal bereiken. Deze jubileumuitgave brengt in woord en beeld de pakkende geschiedenis van een gebeuren met wereldwijde faam, onder de vleugels van de in 1930 opgerichte Last Post Association. Het boek zet een aangrijpend resultaat neer, dat in zijn gehele opzet, meer dan geslaagd is. De teksten zijn van de hand van Ian Connerty, medewerker van The Last Post Association. De foto’s werden onder meer geleverd door Philip Vanoutrive, die in 1989 de eerste prijs Nature behaalde in de categorie World Press Photo.
The Last Post werd samengesteld door bezielers van het eerste uur, leden van de associatie. Die bezieling en drang om ‘ de klaroenen blijvend te laten klinken ‘ grijpt zonder twijfel elke lezer aan. De combinatie van een hardcover uitgave in een formaat 310 x 310, samen met het unieke beeldmateriaal realiseert een publicatie, waarvan de waarde moeilijk in gevoel en woorden kan worden uitgedrukt. David Cameron zegt het in zijn voorwoord kort en kernachtig : “ … we moeten ervoor zorgen dat de lessen die wij in het verleden hebben geleerd altijd in onze gedachten zullen zijn… “ 30.000 maal hulde zorgt ervoor dat deze uitspraak waarheid kan worden!
Geert Vandamme