Elke maand geven boekhandelaren Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard, Linda Schipper van kinderboekwinkel Rapunsel in Assen, Gerben de Bruijn van Post Scriptum in Schiedam, Sanne Hunneman van Van der Velde in Drachten, Babet van der Schot van  Boekhandel Libris Venstra in Amstelveen en Monique Eskens van boekhandel De Drvkkery uit Middelburg, tips voor boeken die zij zeer de moeite waard vinden om te lezen.

Wim Krings

Roel Willems

Limburgers voor beginners

Een ontzettend leuk, maar ook serieus boek. Zelf moest ik als rasechte Limburger dit boek wel lezen! Wat is de Limburger en wat is de niet-Limburger? Hoe ga je met ons Limburgers om? Hoe zien de anderen ons? Geeft dit boek antwoord op deze vragen? Globaal wel, maar ja de Limburger bestaat natuurlijk niet. Iedereen is anders, maar dit boek geeft wel houvast! Het is natuurlijk een knipoog naar de werkelijkheid, maar kan je als niet-Limburger wel helpen uiteraard. Vele voorbeelden maken het een levendig boek. Ga in Limburg werken of wonen of juist als Limburger weg uit de provincie? Je steekt er in beide gevallen wat van op. Uiteraard genoeg clichés en daar kan je je tegen verzetten. Doe dat niet, neem het boek in je op en lees het met een glimlach.

Boek bestellen!

Linda Schipper

Rian Visser

Dit dier hier

Dit boek is zo ontzettend leuk! Geschreven door de kersverse kinderboekenambassadeur Rian Visser en geĂŻllustreerd door Iris Deppe. In dit boekje vind je dertig raadrijmpjes over dieren. Op elke pagina staat een rijm met een mooie prent over het desbetreffende dier die echt een mooie toevoeging aan het rijm is en voor de wat jongere kinderen het raden iets gemakkelijker maakt. Hier volgt er een om jullie een idee te geven. “Dit diertje woont onder de grond. Kijk, daar kruipt het uit een kier! Hij neemt ook wat vriendjes mee. Het is een kleine?……. Juist Mier!” Zo leuk om samen met je kind te doen en tegelijkertijd verbreed je de woordenschat van je kind en de dierenkennis! Welk dier zie je daar? Ik zou zeggen, raden maar!

Boek bestellen!

Gerben de Bruijn

Martin Hendriksma

Het geheim van Bols

Een ontdekking op een schuilzolder in Heemstede leidt Martin Hendriksma naar de eerste bewoners van dit huis. Hij was hooggeplaatst in de firma Bols en zij was een Oostenrijkse gravin. Een bewogen huwelijk, tot hij in de oorlog vermist raakte toen hij naar Engeland wilde vluchten in een klein bootje. Natuurlijk komt ook het oorlogsverleden van de jenever- en likeurenfabrikant Bols aan de orde, iets wat het bedrijf nooit aan de grote klok heeft willen hangen. Bekend was dat er aan de bezetter geleverd werd, maar wanneer wordt de grens tussen meewerken en profiteren overschreden? Ook in deze tijd een belangrijk vraagstuk! ‘Het geheim van Bols’ is een meeslepend geschreven onderzoek naar tal van raadsels rond de verdwijning van Ernst Moltzer. Soms spannend, zeker leerzaam en tot het einde boeiend.

Boek bestellen!

Sanne Hunneman

David Vlietstra

De lijst van Violet Sopjes

Bij het zien van de voorkant van dit boek, werd ik niet gelijk gegrepen door enthousiasme. Gelukkig probeer ik altijd wel verder te kijken dan alleen de kaft, want iedereen kent wel boeken die vanaf de buitenkant niet aanspreken, maar van binnen echt schitterend zijn. Bij het lezen van de achterkant werd ik meteen nieuwsgierig. Het idee van een meisje dat ineens besluit om met elk kind in haar klas een keer te gaan spelen, wekte wel een soort van interesse bij mij. Als ik zelf zoiets had gedaan, hoe zou dat dan zijn verlopen? Er zitten immers ook kinderen in je klas, waar je niet zo goed mee kan opschieten. Het blijkt een bijzonder verhaal te zijn, waarin fantasie en gepest worden een belangrijk thema hebben gekregen.

Boek bestellen!

Babet van der Schot

Emmi ItÀranta

De smaak van water

Als je houdt van poĂ«tisch taalgebruik, dan is dit boek zeker aan te raden. Een verhaal over Japanse theeceremonies, wat zich afspeelt in het uiterste noorden van een bezette Scandinavische Unie. Milieurampen hebben de meeste zoetwaterbronnen geĂ«limineerd. Hoofdpersonage Noria wordt opgeleid om net als haar vader theemeester te worden. Een baan met een grote verantwoordelijkheid en een gevaarlijk geheim
 Het tempo van het verhaal is traag, in lijn met de trage theeceremonies die een grote rol spelen in het verhaal. Ondertussen wordt de Noria’s wereld steeds kleiner, het water schaarser en het werk gevaarlijker. Het trage tempo bouwt de spanning en angst enorm effectief op, helemaal in combinatie met het contrast tussen de verschrikkingen waar Noria getuige van is en de schoonheid van ItĂ€ranta’s schrijven.

Boek bestellen!

Monique Eskens

S. A. Cosby

Alle zondaars zullen bloeden

Voormalig FBI-agent Titus Crowne is de eerste zwarte Sheriff van Charon County in Virginia, in rustige tijden al niet de meest eenvoudige positie; de zwarte en witte inwoners kunnen nog steeds niet goed met elkaar overweg en stellen soms onmogelijke eisen.  Als een leraar wordt doodgeschoten door een zwarte jongen en deze op zijn beurt weer door witte agenten zijn de rapen gaar. Al snel ontdekt Titus een serie vreselijke misdaden en concludeert hij dat de dader daarvan een lid van de gemeenschap moet zijn. Een mogelijke connectie met een van de plaatselijke kerken maakt zijn werk er niet makkelijker op. Na het afronden van de zaak verlaat Titus het stadje en pleegt een daad met het standbeeld van Ol’ Rebel Joe waar ik erg om moest lachen.

Boek bestellen!