Verrijk je leven op een simpele manier

Het Nieuwe Nietsdoen – Gerhard Hormann – Just Publishers – 240 blz.

Het nieuwe nietsdoenCovertekst:
We hebben het drukker dan ooit, voelen ons constant opgejaagd en slapen korter dan vorige generaties. De helft van alle werknemers klaagt nu al over te veel stress, terwijl de overheid juist van ons verwacht dat we er nog een schepje bovenop doen.

Gaan we in reactie daarop nog harder rennen en nog driftiger multitasken? Of proberen we in plaats daarvan al die overbodige ballast kwijt te raken en eindelijk tot rust te komen? Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat het roer in hun leven om moet. Vrije tijd blijkt de ultieme luxe.

In Het Nieuwe Nietsdoen beschrijft bestsellerauteur Gerhard Hormann hoe hij met vallen en opstaan de kunst van het nietsdoen onder de knie kreeg. Wat ooit begon met het versneld aflossen van zijn hypotheek, bleek de voorbode van een compleet ander leven. Zelf vergelijkt hij zijn huidige bestaan met dat van een ballonvaarder die elke keer weer een zandzak overboord gooit en steeds hoger en vrijer boven de aarde zweeft.

Mijn mening over Het Nieuwe Nietsdoen:
We leven in een hectische maatschappij waarbij lange dagen maken werkdruk en stress steeds vanzelfsprekender worden. Steeds meer invloeden van buitenaf bepalen ons leven. Terwijl bedrijven er hun best voor doen om oudere werknemers zoveel mogelijk te lozen en vooral alleen jongere, goedkopere krachten aan te nemen, zet de regering zich in om de AOW leeftijd zo hoog mogelijk te krijgen. Op een leeftijd die waarin we vroeger werden aangemerkt als (hoog)bejaard, of niet eens meer leefden, worden we nu opgejaagd en verplicht werkzaamheden te doen die niet passend zijn, zo nodig op uren reisafstand, om er maar voor te zorgen dat de staatskas gevuld blijft. Hoe we het doen maakt niet uit, als er maar geld gecreëerd wordt. Eén groot stressbedrijf is ons land geworden, (leef)tijd is geld en als je er niet tegen kunt, is een pilletje geen overbodige luxe.
De voedselindustrie probeert ons langzaam te vergiftigen met goedkope ingrediënten en een normale nachtrust is iets voor watjes in deze 24-uurs maatschappij. Omzet, competitie, macht en bezit voeren de hoofdtoon met als bijna logisch gevolg dat het burn-out monster voortdurend op de loer ligt. Een manier van leven die niet meer terug te draaien is en alleen nog maar erger wordt. Is dit nu leven, of zijn er andere mogelijkheden?

Op Schiphol kwam ik, op weg naar mijn vakantiebestemming, dit boek tegen. Ik vond een stukje van mijzelf terug in de tekst op de cover van het boek en ik wist direct: Dit boek móet ik lezen!
Daar heb ik geen spijt van. Ik kreeg een bevestiging van mijn gevoelens over de huidige maatschappij en een creatief antwoord op mijn vragen. Met de herkenbare situaties die de auteur omschrijft, kwam ik mijzelf regelmatig tegen. Daarnaast werd ik getrakteerd op vele tips en ideeën om mijn leven beter in te delen en meer te gaan genieten. Hoe meer ballast je overboord gooit, hoe hoger je komt. De schrijfstijl is zeer prettig en het boek zit vol met humor.

Ik heb het in één adem uitgelezen. Dit boek zet je dus aan het denken. Ik weet zeker dat iedereen iets positiefs uit dit boek, dat niets met niksdoen te maken heeft, zal halen. Wat mij vooral opviel, is dat Gerhard zich zeer goed heeft ingelezen in de onderwerpen die in zijn boek aan bod komen. De auteur weet als geen ander waar hij het over heeft. Aan het einde van het boek geeft hij nog een rijke lijst met boeken cadeau. Met minder meer genieten betekent meer levenskwaliteit. Als iedereen daarnaar zou streven, krijgen we een heel andere maatschappij, eentje waarin ook onze kinderen verder kunnen.
Het boek heeft me geraakt en is wat mij betreft een aanrader voor jong en oud!

Hilda Spruit

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!