Minder goed dan eerste deel, maar nog steeds zeer spannend YA-boek
Project Persefone: Het verzet – Michelle Gagnon – Vertaald door Annemarie Dragt – Blossom Books – 356 blz.
Michelle Gagnon (1971) is een Amerikaanse schrijfster van thrillers en Young Adult-boeken en heeft meerdere bestsellers op haar naam staan. Haar debuut The Tunnels, over een serie rituele moorden in een verlaten tunnel onder een universiteit, kwam uit in 2007. De Engelstalige versies van de Young Adult-serie Project Persefone verschenen in 2012-2013. Het Experiment, oorspronkelijk getiteld Don’t turn around is het eerste boek van de trilogie. No Escape is nu in de Nederlandse vertaling Project Persefone: Het verzet verkrijgbaar.
In Het Experiment, wordt Noa wakker op een geïmproviseerde operatietafel met een vers litteken op haar borst en heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen. Ze zet het op het lopen en kan ternauwernood ontsnappen. Als Peter door de dossiermappen van zijn vader snuffelt, vindt hij een map over Project Persefone. Hij besluit meer informatie te zoeken op internet en vlak daarna wordt zijn deur ingetrapt door een groep onbekende mannen. Noa en Peter besluiten hun hacker skills te bundelen om erachter te komen wat er aan de hand is. Ze raken verstrikt in een web van multinationals, medische experimenten, straatkinderen en corruptie. Ze moeten alles op alles zetten om het gruwelijke geheim te ontrafelen en om in leven te blijven.
In het tweede deel, Het Verzet, heeft Noa een tweede keer kunnen ontsnappen uit de klauwen van Mr. Mason en zijn handlangers. Samen met oude vriend Zeke probeert ze nu zo veel mogelijk slachtoffers van de gruwelijke experimenten uit de laboratoria te redden, maar helaas gaat dat niet altijd goed. Peter zit ondertussen thuis met totaal andere problemen: Amanda gaat zich steeds vreemder gedragen, zijn ouders zitten hem op de huid en ondertussen probeert hij Persefone’s Leger zo veel mogelijk te ondersteunen bij de reddingsacties. Hoewel ze op afstand van elkaar opereren, blijven Peter en Noa elkaar nodig hebben in de harde strijd tegen de dodelijke proeven op straatkinderen. En dit wordt nog belangrijker als blijkt dat de tegenstanders dichterbij zitten dan ze denken…
Een shampoofabrikant besmet tieners met de fatale ziekte PEMA, om vervolgens te proberen een geneesmiddel te zoeken. Bij Noa is dit misschien gelukt, maar doordat zij heeft weten te ontsnappen, is de jacht op ‘de kip met de gouden eieren’ geopend.
“Sinds de experimenten die Pike & Dolan op haar hadden uitgevoerd, leed Noa aan vreemde bijwerkingen: ze sliep minder, maar de vermoeidheid kon haar onverwacht overvallen. Ze hoefde maar eens in de zoveel dagen te eten, maar als ze dat deed, verslond ze enorme hoeveelheden voedsel in één keer. En ze genas sneller dan normaal; een diepe snee kon al na een dag helemaal verdwenen zijn.”
Net als voor het eerste deel, moet je je bij het lezen van Het Verzet voorbereiden op een lange dag op de bank of in je bed. Het boek is niet zomaar opzij te leggen. Met name Noa is constant in gevaar, het boek stroomt over van actie. Het grootste verschil tussen het eerste en tweede deel van Project Persefone, is dat in Het Verzet meer real life-actie voorkomt. Computers en hacken zijn niet meer de belangrijkste wapens, maar tasers, pepperspray en flashbommen des te meer. Schrijfster Michelle Gagnon heeft het verhaal erg spannend gemaakt, maar ik mis het nerdachtige wat Noa voor mij zo’n originele held maakte. Noa is veranderd in een beetje een standaard YA-heldin, maar blijft een prachtmeid, die met haar onzekerheden toch voor veel lezers herkenbaar is.
Het verhaal is spannend en de gebeurtenissen en personages zijn realistisch beschreven. De hoofdstukken zijn lang, maar toch zit de vaart er goed in. Peter, Noa, Zeke, Teo en de anderen zitten midden in de missie om een einde te maken aan de slechte praktijken van Mr. Mason en Pike & Dolan, maar er zitten weinig vordering in. Het is duidelijk het tweede deel een trilogie. De introductie is gedaan in Het Experiment, de ontknoping komt nog in Het Vonnis. Het Verzet is eigenlijk slechts het proces richting de ontknoping, maar daardoor onmisbaar voor het plot straks. Ik ben erg benieuwd naar het derde deel van de serie. Maar ik ben er ook een beetje bang voor. Gagnon neemt het schrijversmotto ‘Kill Your Darlings’ namelijk wel erg letterlijk. Ik vrees voor het leven van een paar van mijn favoriete karakters uit de Project Persefone-boeken.
Felice Beekhuis
One thought on “Minder goed dan eerste deel, maar nog steeds zeer spannend YA-boek”