Kakelende vrouwen in een auto
De dyslectische-hartenclub – Hanneke Hendrix – De Geus – 188 blz.
Hanneke Hendrix (1980) is schrijfster en hoorspelmaker. Ze studeerde Writing for Performance aan de HKU en Wijsbegeerte aan de Radbout Universiteit Nijmegen. Ze schreef voor meerdere tijschrijften, festivals en televisie-omroepen. Haar debuutroman De verjaardagen kwam in 2012 uit. De dyslectische-hartenclub is haar tweede boek.
De dyslectische-hartenclub begint met drie vrouwen in een ziekenhuiskamer. Alledrie hebben ze vreselijke brandwonden en de kamer staat onder constante bewaking van een politieagent. Wanneer ze iedere nacht dezelfde auto onder hun raam op de parkeerplaats zien staan, voelen ze zich bedreigd. Ze willen weg. Ze schakelen hun bewaker uit, en dan rest hen niets anders dan te vluchten…
De vrouwen vertrekken in een gestolen auto en moeten de politie zien voor te blijven. De reis gaat uiteraard niet geheel zonder problemen. Als Bonnie, Bonnie en Bonnie (zonder Clyde) reizen ze door het hele land. De dames komen onderweg in vreemde situaties en ontmoeten oude en nieuwe vrienden. Beetje bij beetje leer je als lezer de vrouwen beter kennen, met name door de onderlinge gesprekken en de herinneringen van hoofdpersoon Anna.
Het verhaal bestaat meerendeels uit dialogen en Anna’s persoonlijke verhaal. Dat Hendrix ervaring heeft met het schrijven van hoorspelen is ook in het boek terug te zien. Het boek is een roadroman, je reist met de vrouwen mee. Af en toe lijkt het een kippenhok, want net als in het echt leven praten de vrouwen en ruzieรซn ze met enige regelmaat.
Het boek heeft niet echt hoofdstukken, alleen een begin, een lang midden en kort slot. Ondanks de soms heftige flashbacks en de ernst van wat de vrouwen in het ziekenhuis heeft doen belanden, is De dyslectische-hartenclub toch een vrij luchtig en humoristisch boek. De dyslectsche-hartenclub is dan ook vooral vermakelijk.
Felice Beekhuis