Kunst is zeker niet saai! – deel 2

Blockbusters: Het geheim van Monet – Manon Berns – Kluitman – 224 blz.

Blockbusters 2 geheim monetStorm en zijn vrienden Jimi, Juul en Lara vormen samen de Blockbusters: een geheime club die altijd op ontdekking is. Storms moeder is restaurateur van schilderijen en in ‘de bunker’, haar atelier aan huis, onderzoekt zij wereldberoemde meesterwerken.

Storm is met zijn moeder mee naar een kunstveiling. Er zijn alleen maar oude mensen en het is supersaai. Tot hij een vreemd gesprek opvangt. Er worden afspraken gemaakt over de prijzen op de veiling. Dat is hartstikke verboden! Het gaat over een schilderij van Monet, een beroemde Franse schilder. Storm kent hem wel, want zijn moeder heeft net aan een schilderij van hem gewerkt. Samen met de Blockbusters gaat Storm op onderzoek uit. Ze komen erachter dat Monet een groot geheim had en om de oplichters te kunnen stoppen zullen ze daar eerst achter moeten komen…

Blockbusters: Het geheim van Monet is het tweede boek over deze vriendengroep, na Het Picasso Mysterie. Toch is dit tweede deel goed te volgen zonder eerst het eerste boek te lezen. Het is een op zichzelf staand verhaal, met een compleet nieuwe missie. Er zijn natuurlijk wel verwijzingen naar het eerdere avontuur te vinden in Het geheim van Monet, maar dit levert geen enkele verwarring op. Het enige wat ik niet weet na Het geheim van Monet is waarom de groep zichzelf ‘Blockbusters’ noemt.

Op de sticker op de kaft van het boek staat de Telegraaf-quote: ‘Dan Brown voor jeugd’. Ik zie ook de overeenkomsten, met name in de rolverdeling: Een jongen met enige kennis van kunst (Robert Langdon) werkt samen met een lokaal meisje (iedere medehoofdpersoon in alle Dan Brown-boeken) voor handige kennis en hulp. Natuurlijk schept zo’n sticker hoge verwachtingen en is het misschien een beetje overdreven, maar ik begrijp het wel.

Niet alleen Storm, Juul, Jimi en Lara stelen de show in het boek, ook de volwassenen hebben hele zinvolle rollen. Storms moeder is restaurateur en helpt dus aan praktische informatie, Storms opa woont in Parijs en heeft veel kennis van Monet, de tekenleraar geeft handige informatie over Monets manier van werken en Storms vader brengt te nodige humor in verhaal met zijn flauwe vadergrappen.

Al met al is het boek leerzaam, maar laat het vooral zien dat kunst echt niet saai hoeft te zijn. Zelf ken ik de schilderijen van Monet wel, maar ik denk dat ik na het lezen van dit boek toch net even anders tegen zijn werk aan zal kijken.

Felice Beekhuis

Lees hier het interview met Manon Berns.

Andere recensies

De wijsheid van een eiland – Antoni MarĂ­ – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
Scherpstellen  – Roelke Posthumus – Noordboek – 352 blz. Direct ten zuiden van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg, en ten noorden van de Maasmonding lag aan het begin van de vorige eeuw het kroondomein De Beer. Het werd  later ook wel vogelreservaat...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!