Geweldige weetjesencyclopedie voor alle leeftijden

321 Superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt – Mathilda Masters – Illustraties Louize Perdieus – Lannoo – 288 blz.

Toen ik dit boek doorbladerde, zette ik in gedachten meteen een 1 voor het getal 13, want wat mij betreft staan in dit boek heel veel dingen die leuk zijn om te weten voordat je 113 bent. Een boek voor alle leeftijden, dus. Ik kan me voorstellen dat je het niet cadeau geeft aan een zestienjarige, want die zou dat als beledigend kunnen ervaren, maar voor kinderen tot 13 en voor nieuwsgierige volwassenen met gevoel voor humor, is het een topcadeau.
Dat komt niet alleen door de keur aan informatie over allerlei onderwerpen, maar ook omdat de toon waarin die informatie gegeven wordt voor alle leeftijden geschikt is. Die toon is informatief en toch losjes, interessant en tegelijkertijd met de nodige knipogen, voor kinderen geschikt, maar zeker niet kinderachtig.

Het lijvige boek is ingedeeld in twaalf hoofdstukken, waarin steeds een ander onderwerp belicht wordt. De weetjes die je vanuit de losse pols krijgt toegeworpen, gaan over sport, geschiedenis, aardrijkskunde, taal, eten, het menselijk lichaam, dieren en nog veel meer.
Je kunt het boek op een willekeurige pagina openslaan om het ene na het andere leuke weetje tegen te komen. Bijvoorbeeld dat lachen verslavend is, dat je elke dag ongeveer tienduizend liter lucht inademt, dat de laagst mogelijke temperatuur ooit op aarde gemeten -89,2 is, dat regenbogen geen begin en geen einde hebben, en dat Chinezen het voetbal hebben uitgevonden. Als je eenmaal aan dit boek begint, raak je niet uitgelezen en uitverwonderd. Dit laatste is zeker ook te danken aan de aantrekkelijke vormgeving en de geweldige grotere en kleinere illustraties, die in eenvoudige kleuren zijn opgezet zodat het nergens te druk oogt, maar die het boek een bijzonder groot ‘wil-ik-hebben’- gehalte geven.

321 Superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt is ook een fantastische weetjes-encyclopedie voor op school. Lees als leerkracht iedere dag een weetje voor. Gewoon, voor de lol, en om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen en hun blik op de wereld op een speelse manier te vergroten. Kinderen houden van weetjes als dat verdwaalde mensen altijd in rondjes lopen, dat scheten brandbaar zijn en dat er hevig wordt gezoend in het koraalrif. Ook thuis, aan tafel, iedere dag een of twee weetjes de revue laten passeren lijkt me een goeie. In die zin is dit boek een cadeau voor het hele gezin, waar je lang plezier van hebt.

Tiny Fisscher

Andere recensies

De wijsheid van een eiland – Antoni Marí – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
Scherpstellen  – Roelke Posthumus – Noordboek – 352 blz. Direct ten zuiden van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg, en ten noorden van de Maasmonding lag aan het begin van de vorige eeuw het kroondomein De Beer. Het werd  later ook wel vogelreservaat...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!