Schrijfgenen ten volle benut

Schone slaapsters – Stephen & Owen King – Vertaald door: Annemarie Lodewijk, Sabine Mutsaers – The House of Books – 832 blz.

Stephen Edwin King (1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie. Zijn zoon Owen King (1977) ontwikkelde zich ook als schrijver, met onder andere zijn roman Double Feature en meerdere korte verhalen die werden gepubliceerd in gerenommeerde bladen. Samen bedachten en schreven zij het verhaal Schone Slaapsters.

In Schone slaapsters gebeuren in vreemde dingen. Overal ter wereld worden vrouwen, als ze in slaap vallen, omhuld door een coconachtig weefsel, zo ook in het Amerikaanse stadje Dooling. Eenmaal omhuld worden de vrouwen ook niet meer wakker. Als het weefsel aangetast of aangeraakt wordt, omdat iemand ze probeert wakker te maken worden de vrouwen agressief en extreem gewelddadig.

In Dooling verspreidt het virus, zoals ze het noemen, zich vanuit de vrouwengevangenis en alle vrouwen zijn het slachtoffer. Uitgezonderd een vrouw die onlangs opgepakt is. Ze noemt zich Evie en zij is de enige die gewoon kan gaan slapen zonder dat er iets gebeurt. Er zijn dan ook grote twijfels bij deze vrouw. Is zij verantwoordelijk voor deze ellende? De vrouwen in het stadje die nog niet slapen proberen met alle middelen die zij ter beschikking hebben wakker te blijven, terwijl de mannen allemaal de baas willen spelen en met elkaar slaags raken. Ondertussen ontwaken de vrouwen die in slaap gevallen toch, alleen in een totaal nieuwe wereld.

Het is een tijd geleden dat ik een boek van Stephen King heb gelezen, al staan veel van zijn boeken hier in de kast. De samenvatting van Schone slaapsters intrigeerde, zo ook de samenwerking van vader en zoon. King is een fantastische verhalenverteller en ook hier heeft hij, samen met zijn zoon, goed zijn best op gedaan. Een verhaal waar diverse genres samenkomen waaronder grote dosis fantasy, een beetje horror en een klein beetje thriller. Het boek begint met een lijst van alle aanwezige personages en de lengte van deze lijst geeft zo’n overdaad aan informatie dat je je afvraagt of het mogelijk is om in één boek al deze personages een fatsoenlijke uitwerking te geven. Maar de heren laten zien dat het mogelijk is.

Schone slaapsters blinkt uit door de vele mysterieuze gebeurtenissen en de vraag wat de rol van Evie nu precies is, blijft voortdurend bezighouden. Vele malen wisselen de gedachten zich af naar goed of slecht waarbij de weegschaal regelmatig één kant laat overheersen. De strijd van de vrouwen om wakker te blijven is zo beschreven dat die vermoeidheid voelbaar werd in het eigen lichaam. De nieuwe wereld waar de vrouwen in wakker worden lijkt een ideale wereld te zijn zo zonder de mannen. In deze wereld leren de vrouwen veel over zichzelf maar ook over de mannen. Tussen de regels door sijpelen levenslessen gelardeerd met enige filosofie. Samen met een verstopte politieke boodschap waar ieder voor zich zijn eigen uitleg aan kan geven. Een prachtig geschreven verhaal, al was de spanningsboog aan de lage kant en hadden een aantal gedeeltes compacter gekund. Door de uitvoerigheid ging soms de vaart er uit en er was een beetje geduld voor nodig om tot de plot te komen. Buiten dat, een mooie samenwerking die zeker herhaald mag worden.

Wendy Wenning

Geen klassieke King maar wel een lekkere thriller

Toen ik als vijftienjarige klaar was met de jeugdboeken en de Pitty’s en Dolle Tweelings wel zat was, zocht ik mijn heil in de boekenkast van mijn moeder (Young Adults boeken bestonden in die tijd nog niet). Mijn moeder is een groot Stephen King fan, dus pakte ik It uit de kast. Ik heb het toen in een druilerige Kerstvakantie in twee dagen uitgelezen. Daarna volgden al snel Carrie, Cujo, Christine en Misery. Helaas ging het jaren later mis bij Vel over been. Ook Lisey’s verhaal heb ik halverwege aan de kant gelegd omdat het mij niet meer kon boeien. Mijn liefde voor Stephen King was over.
Ik was dan ook wat huiverig om aan zijn goed gepromote nieuwe thriller Schone Slaapsters te gaan beginnen. Dat zijn zoon Owen meeschreef trok me over de streep. Wie weet zou dit het geheel wat opfrissen en is de samenwerking met zijn zoon wat King nodig heeft om weer op zijn oude niveau terug te keren.

In Schone Slaapsters breekt er In de wereld een vreemd virus uit, waardoor alle vrouwen die in slaap vallen gehuld worden in een spinachtige cocon en niet meer wakker worden. Niemand weet hoe het wordt veroorzaakt en waarom alleen de vrouwen dit overkomt. Het plaatsje Dooling wordt getroffen op het moment dat een mysterieuze vrouw -Evie- hier aankomt. Zij belandt in de gevangenis en al snel vallen ook de vrouwen in Dooling in slaap om niet meer te ontwaken. Behalve Evie. Zij gaat slapen, krijgt geen cocon en ontwaakt weer. Wie is deze mysterieuze Evie en heeft zij iets met het virus te maken? Is zij de goeierik in het verhaal of juist de slechterik? Zeker is wel dat ze bijzondere krachten heeft en mensen ook weer tot leven kan wekken.

Sheriff Lila Norcross doet er alles aan om wakker te blijven om dit zaakje op te lossen, maar helaas moet ook zij toegeven aan de slaap. Haar man Clint probeert ondertussen opstanden die losgebarsten zijn in toom te houden. Er zijn mannen die denken dat Evie hun vrouwen weer terug kan brengen, dus eisen zij dat ze uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Clint is echter van mening dat Evie de oplossing heeft, maar dat zij hierom juist in de gevangenis moet blijven.

Ondertussen worden de vrouwen van Dooling wakker in een parallelle wereld, waar zij een nieuw bestaan proberen op te bouwen, zónder de mannen. Dit gaat ze goed af en het bevalt ze ook prima. Willen zij eigenlijk wel terug naar de echte wereld?

Het boek begint met een hele lange lijst met alle belangrijke personages. Ik vraag me altijd af of iemand die leest van tevoren. Ik namelijk niet. Maar ik las op diverse fora dat sommigen het boek langdradig vonden omdat er zoveel karakters in voorkwamen. Dan is zo’n lijst wel handig om naar terug te kunnen bladeren. Ik vond dat langdradige overigens reuze meevallen. De personen die voorkomen worden zodanig met hun eigen identiteit, eigenaardigheden en uiterlijke kenmerken beschreven, dat ik ze goed uit elkaar kon houden. Lezers die na 100 pagina’s het boek al aan de kant hebben gelegd, zou ik adviseren: geef het een kans! Van een boek met 832 pagina’s kun je niet verwachten dat het vanaf bladzijde één alleen maar spanning en sensatie is. Dit heeft een opbouw nodig. En die opbouw is goed gedaan. In het begin is het al snel duidelijk dat er een virus heerst, is er spanning rondom de komst van Evie en heb je nog geen weet welke kant het verhaal op zal gaan. De onrusten in en rond de gevangenis, de parallelle wereld van de vrouwen en de geheimzinnige Evie zorgen ervoor dat je wilt weten hoe alles samen zal komen.

Enkele leuke details die Stephen King vaker schijnt te gebruiken, zijn het noemen van collega schrijvers. Zo komen Dean Koontz en Joe Hill allebei voor in het verhaal, met als leuk detail uiteraard dat Joe Hill de andere zoon van King is. De mannen King hebben waarschijnlijk goed naar de tv-serie The Walking Dead gekeken en deze populariteit gebruikt, want ik zie enige overeenkomsten in de apocalyptische wereld waar de slapende vrouwen zich bevinden. Ook enkele zombies ontbreken niet.

Is Schone Slaapsters een page-turner van formaat en weer een echte klassieke King? Ik vind van niet. Maar het is wel een onderhoudend boek, een lekkere thriller met moord en doodslag en een vleugje fantasy. Ik denk dat de samenwerking tussen vader een zoon inderdaad een goede greep is geweest.

Erica Ganzevles

Andere recensies

Onze levens in Londen – Christine Dwyer Hickey – Vertaling: Jetty Huisman –  Marmer – 423 blz. Onze levens in Londen vertelt het verhaal van twee Ierse mensen die elkaar in de jaren ’70 ontmoeten in een pub in Londen. Het verhaal van Milly,...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Er gebeurde bijna niets – Meg Rosoff – Vertaling: Jenny de Jonge – Luitingh – Sijthoff – 157 blz. Wat is Meg Rosoff toch een geweldige auteur. Ze kan je in  157 pagina’s een heel avontuur laten beleven. En ik zeg een heel avontuur,...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Alles is lol! – Kristiens Dieltiens – Illustraties:  Isabella Geeraerts – De Eenhoorn – 32 blz. Als de mama van Felix een baby gaat krijgen, mag Felix een nachtje bij zijn buurmeisje Fidda gaan logeren. Fidda zegt Umi tegen haar mama. Leuk dat je...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!