Wereld die tot de verbeelding spreekt

Out There: De kristallen sleutel – Manon Spierenburg – L.S. – 287 blz.

Manon Spierenburg (1968) is schrijfster en scenarist. Na haar studie Nederlandse Taal- en Letterkunde ging ze scenario’s schrijven, voor o.a. Goede Tijden, Slechte Tijden, Rozengeur & Wodka Lime en Floor Faber. Inmiddels heeft ze tien boeken op haar naam staan.

Vier jongeren en twee volwassenen worden wakker in een vreemd oerwoud. Hebben ze soms een vliegtuigcrash overleefd? Maar waar zijn de brokstukken dan? Ze trekken door het woud, op zoek naar antwoorden. De 12-jarige Olivia heeft het onheilspellende gevoel dat ze iets belangrijks over het hoofd zien. Wie is bijvoorbeeld de vrouw die telkens in haar herinneringen opduikt? En hoe komt het dat ze elkaar kunnen verstaan, terwijl ze ieder een andere taal spreken? Langzaam maar zeker begint het Olivia en de anderen te dagen. De waarheid is ijzingwekkender dan ze dachten, en ze willen niets liever dan terug naar huis gaan. Maar daarvoor moeten ze eerst hun grootste angsten en diepste geheimen onder ogen zien…

In Out There: De kristallen sleutel schetst Manon Spierenburg een bijzonder verhaal in een erg originele achtergrond. Het is niet zomaar een oerwoud waar het zestal terecht komt, en het is ook zeker niet een doorsnee-fantasywereld. Wat voor wereld het precies is, daar kom je al lezend vanzelf achter. Ik ga nog niet te veel verklappen.

Langzaam informatie vrijgeven, dat is een kunst die Spierenburg wel beheerst. Ze vertelt vrij veel, maar je plaatje blijft lang niet compleet. Ook over de personages kom je steeds meer te weten, steeds krijg je meer kennis van hun achtergrond en wat er met hen gebeurd is. Maar ondanks de extra informatie, blijven de personages wel een beetje stereotype. Jan en Willem zijn nerd, Olivia is lief, Bon Jon is een tikkeltje arrogant, Erdim is een jaloers type en mevrouw Van Dam is een oude kletsmajoor. Dat moge duidelijk zijn.

In deze serie komen ook een hoop personages voorbij die uiteindelijk volstrekt onbelangrijk blijken, met verwijzingen naar popsterren, kunstenaars en andere klassiekers, die de gemiddelde 13-jarige lezer niet direct zullen aanspreken. Hierin komt de soap-schrijfster in Spierenburg naar boven: een verhaal rekken met extra input om de lezer (kijker) langer aan je te binden.

Op het gebied van personages zijn in De kristallen sleutel nog wel een paar mooie ontwikkelingen nodig, maar gelukkig is dat ook mogelijk. Spierenburg kan, met de setting van dit verhaal, zeker nog een paar verrassingen in petto hebben. Het is een origineel idee, de personages ken je al. De kristallen sleutel is dan ook de opbouw naar een nieuwe serie die tot de verbeelding spreekt voor jong en oud.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Jaren van liefde – Cilja Zuyderwyk – Brave New Books – 213 blz. Alweer de vijfde roman van Zuyderwyk na De Reuzin (2023) welk boek ik op deze website positief heb besproken. Het contrast tussen deze twee boeken is groot. Haar nieuwe roman speelt...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Roodkapje – Bethan Woolvin – Vertaling: Berd Ruttenberg – Hoogland & Van Klaveren – 32 blz. Echt een eigentijdse versie van het heel beroemde sprookje dat iedereen kent over Roodkapje, de zieke grootmoeder en de boze maar o zo handige wolf. Gelukkig is Roodkapje...
Lees verder Categorie: Sprookjes
| Reageer!
Ik, Octopus – Magdalena Rutová – NBC Parade – 32 blz. Er zijn al heel wat boeken over octopussen geschreven, er is echter maar één octopus die een boek over mensen heeft geschreven! Zij wil weten waarom de mens zoveel mooie spullen afdankt en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!