Hoe een zoon een moeder bevadert

Caesarion –  Tommy Wieringa – De Bezige Bij – 365 blz.

Tommy Wieringa brak door met Joe Speedboot waarmee hij in 2006 de F. Bordewijkprijs won. Caesarion was genomineerd voor de AKO-literatuurprijs 2009.

Caesarion, wat kleine Caesar betekent, is de koosnaam die Ludwig Unger heeft gekregen van zijn moeder. Hij is net als de zoon van Cleopatra en Marcus Antionius, die ook die bijnaam kreeg, in Alexandrië geboren. Vader is de internationaal vermaarde kunstenaar Bodo Schultz uit Oostenrijk en moeder is Nederlandse Marthe Unger, een prachtige vrouw die een geheim met zich meedraagt waar Ludwig in zijn puberteit mee wordt geconfronteerd. Ludwig is alleen door haar opgevoed omdat zijn vader hen in de steek heeft gelaten toen hij een kleuter was.

We volgen de dertigjarige Ludwig als hij afreist naar Engeland waar Warren Feldman is overleden, de man die zijn moeder ooit een huis op een klif verkocht dat later tijdens een storm in de afgrond verdween. In dat huis is hij het gelukkigst met haar geweest. In de dagen voor de begrafenis vertelt hij zijn levensverhaal aan een vrouw die hij ontmoet in een restaurant waar hij tijdelijk barpianist is.

Het is een leven vol aantrekken en afstoten tussen moeder en zoon. Telkens verdwijnt ze voor maanden, hem in de handen van familie of kennissen achterlatend, om zich daarna weer te melden vanaf een verre locatie. Halverwege het boek stort de moeder zich, uit geldgebrek, in een roekeloos avontuur in Amerika. Ludwig voelt zich geroepen haar in de gaten te houden en reist haar achterna. Hij bekritiseert haar sterk, zeer tegen haar zin. Hij offert zelfs zijn grote liefde Sarah voor zijn moeder op en reist met haar terug naar Europa. Daar in Praag stuurt zij hem geïrriteerd weg. Ze heeft genoeg van zijn kritiek. Later blijkt ze hem toch weer nodig te hebben als er borstkanker bij haar is geconstateerd en zij troost en verzorging zoekt.

Wat heeft Ludwig intussen van zijn leven gemaakt? Volgens zijn moeder was hij een wonderkind en had hij het in zich om concertpianist te worden, maar hij brengt het niet verder dan barpianist en gigolo. Na de dood van zijn moeder trekt Ludwig de jungle van Panama in. Daar ontmoet hij zijn vader, die intussen aan lager wal is geraakt en, die naar nu blijkt, nooit zijn vader had willen worden. Hij wil niets met het ongewenste kind te maken hebben. Dat verschaft Ludwig tenminste duidelijkheid.

De roman is een raamvertelling die eindigt met de begrafenis van Warren Feldman en daarna het uitstrooien van de as van Ludwigs moeder op de klif waar ooit hun huis had gestaan.
‘Niets was ongedaan gebleven, er was niets wat ik verlangde. Ik was alleen. En alles begon.’
Tommy Wieringa behoort tot de vijf beste schrijvers van ons land en Caesarion is een boek dat zijn talent nog eens onderstreept.

Pieter Feller

Andere recensies

Een zoon van Amerika – James Baldwin – Vertaling: Eefje Bosch en Manik Sarkar – De Geus – 218 blz. “Niet alles wat we onder ogen zien kunnen we veranderen. Maar we kunnen niets veranderen zonder het eerst onder ogen te zien” – J....
Lees verder Categorie: Essays, Mens & Maatschappij
| Reageer!
  De poppen van Spelhorst – Kate DiCamillo – Illustraties: Julie Morstedt – Vertaling: Harry Pallemans – Lannoo – 160 blz. Vijf handpoppen, een koning met een kroon op zijn hoofd, een wolf met wis en waarachtig scherpe tanden, een meisje met violetkleurige ogen,...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Paniek om niets – Simon Rozendaal – Atlas Contact – 288 blz. In Paniek om niets onderzoekt chemicus en wetenschapsjournalist Simon Rozendaal hoe de vooruitgang in meetapparatuur heeft geleid tot een toename van angst voor verwaarloosbare hoeveelheden schadelijke stoffen in onze omgeving. Hij stelt...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!