Hoe een zoon een moeder bevadert

Caesarion –  Tommy Wieringa – De Bezige Bij – 365 blz.

Tommy Wieringa brak door met Joe Speedboot waarmee hij in 2006 de F. Bordewijkprijs won. Caesarion was genomineerd voor de AKO-literatuurprijs 2009.

Caesarion, wat kleine Caesar betekent, is de koosnaam die Ludwig Unger heeft gekregen van zijn moeder. Hij is net als de zoon van Cleopatra en Marcus Antionius, die ook die bijnaam kreeg, in Alexandrië geboren. Vader is de internationaal vermaarde kunstenaar Bodo Schultz uit Oostenrijk en moeder is Nederlandse Marthe Unger, een prachtige vrouw die een geheim met zich meedraagt waar Ludwig in zijn puberteit mee wordt geconfronteerd. Ludwig is alleen door haar opgevoed omdat zijn vader hen in de steek heeft gelaten toen hij een kleuter was.

We volgen de dertigjarige Ludwig als hij afreist naar Engeland waar Warren Feldman is overleden, de man die zijn moeder ooit een huis op een klif verkocht dat later tijdens een storm in de afgrond verdween. In dat huis is hij het gelukkigst met haar geweest. In de dagen voor de begrafenis vertelt hij zijn levensverhaal aan een vrouw die hij ontmoet in een restaurant waar hij tijdelijk barpianist is.

Het is een leven vol aantrekken en afstoten tussen moeder en zoon. Telkens verdwijnt ze voor maanden, hem in de handen van familie of kennissen achterlatend, om zich daarna weer te melden vanaf een verre locatie. Halverwege het boek stort de moeder zich, uit geldgebrek, in een roekeloos avontuur in Amerika. Ludwig voelt zich geroepen haar in de gaten te houden en reist haar achterna. Hij bekritiseert haar sterk, zeer tegen haar zin. Hij offert zelfs zijn grote liefde Sarah voor zijn moeder op en reist met haar terug naar Europa. Daar in Praag stuurt zij hem geïrriteerd weg. Ze heeft genoeg van zijn kritiek. Later blijkt ze hem toch weer nodig te hebben als er borstkanker bij haar is geconstateerd en zij troost en verzorging zoekt.

Wat heeft Ludwig intussen van zijn leven gemaakt? Volgens zijn moeder was hij een wonderkind en had hij het in zich om concertpianist te worden, maar hij brengt het niet verder dan barpianist en gigolo. Na de dood van zijn moeder trekt Ludwig de jungle van Panama in. Daar ontmoet hij zijn vader, die intussen aan lager wal is geraakt en, die naar nu blijkt, nooit zijn vader had willen worden. Hij wil niets met het ongewenste kind te maken hebben. Dat verschaft Ludwig tenminste duidelijkheid.

De roman is een raamvertelling die eindigt met de begrafenis van Warren Feldman en daarna het uitstrooien van de as van Ludwigs moeder op de klif waar ooit hun huis had gestaan.
‘Niets was ongedaan gebleven, er was niets wat ik verlangde. Ik was alleen. En alles begon.’
Tommy Wieringa behoort tot de vijf beste schrijvers van ons land en Caesarion is een boek dat zijn talent nog eens onderstreept.

Pieter Feller

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!