Kunstmatige Intelligentie helpt bij het oplossen van misdaden

In een oogwenk – Jo Callaghan – Ambo|Anthos – 420 blz.

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat AI zijn intrede zou doen in een politieroman. Jo Callaghan is geknipt om die klus te klaren. Ze werkt als senior strateeg die onderzoek doet naar de toekomstige impact van AI op de beroepsbevolking. Bovendien volgde ze een schrijfcursus van Penguin Random House. Die twee vaardigheden combineerde ze om In een oogwenk te schrijven. De titel slaat op de snelle onderzoeksmethoden van Lock, de virtuele assistent van rechercheur Kat Frank. Lock, is ontwikkeld door Japanse professor Okonedo. Zij bedacht Artificially Intelligent Detection Entities oftewel AIDES.
Rechercheur Kat Frank krijgt door haar meerdere, hoofdcommissaris McLeish, met wie ze een gecompliceerde verhouding heeft, opdracht om het systeem te testen. Tussen neus en lippen door geeft hij aan dat hij niet in de pilot gelooft en hoopt dat die zal stranden. Wie kunnen er beter misdaden oplossen dan speurders van vlees en bloed, zo redeneert hij en zo denkt Kat Frank er eerst ook over.

Het team

De introductie van en haar team, professor Okonedo, de ambitieuze inspecteur Ryan Hassan en de zich wegcijferende brigadier Debbie Browne, neemt nogal wat tijd, waardoor het verhaal langzaam op gang komt. Lock, de kunstmatige assistent, kan als pratend hologram worden opgeroepen via een speciale zwarte stalen armband van ongeveer een centimeter dik en tweeënhalve centimeter breed. Het systeem is nog niet uitontwikkeld en zal beter worden naarmate het met meer zaken in aanraking komt. Lock is sowieso handig om dingen snel af te handelen, zoals het doorlopen van iemands sociale mediahandelingen en het analyseren van filmpjes van beveiligingscamera’s. Zaken waar een mens van vlees en bloed uren of dagen over zou doen, doet Lock in een paar seconden. Bovendien is Lock op de hoogte van alle statistieken die je maar kunt bedenken. Het enige waar het bij hem aan ontbreekt is het aflezen van menselijke emoties en het geven van de juiste reactie daarop. Onderbuikgevoelens of intuïtie zeggen hem niets.

Het onderzoek

Het team wordt gezet op het oplossen van een of meerdere coldcases in het district Warwickshire rondom Leek Wootton. Uiteindelijk kiezen ze er twee uit, jongemannen die in de maanden ervoor verdwenen zijn. De lezer weet intussen dat minstens een van die jongemannen op een geheime plaats zit opgesloten en vastgebonden ligt op een bed. Hij is geblinddoekt, wordt continue verdoofd en krijgt via een infuus onbekende stoffen toegediend. De hoofdstukken bestaan afwisselend uit verhoren van familieleden en getuigen en in cursief de toestand van de jongeman die vastgebonden ligt op een bed. Verder wordt er gedregd naar hun lichamen in de rivier de Avon vlakbij Stratford-upon-Avon. Het onderzoek vordert gestaag en het team komt erachter dat er een verband tussen de twee verdwenen jongemannen bestaat. Dat verband wordt door rechercheur Kat Frank gelegd, maar het is zo bizar en onwaarschijnlijk dat Hassan en Browne er niet in geloven. Als ook Cam, de achttienjarige zoon van Kat Frank verdwijnt, raakt ze zo overstuur dat ze van d zaak wordt gehaald. Ryan Hassan en Browne gaan verder, maar volgen een ander spoor, totdat ze moeten toegeven dat Kat Frank gelijk had.

Conclusie

Wat het verband tussen Cam en de andere twee verdwenen jongemannen is, kan ik hier niet vertellen, want dat zou de plot verraden. In een oogwenk is een boeiende politieroman met geloofwaardige, maar soms wat clichématige karakters met een ingewikkeld plot en een bijzondere ontknoping. Dat Cam, de zoon van Kat Frank, ook nog verdwijnt en op dezelfde manier wordt vastgehouden als de andere twee, vind ik wat over de top. Met twee verdwijningen was het ook een spannend boek geworden. Intussen schreef Jo Callaghan nog twee romans over Kat Frank en Lock en wordt er een televisieserie voorbereid. Met andere woorden AI is niet meer weg te denken uit de toekomstige thrillers en politieromans.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

De wijsheid van een eiland – Antoni MarĂ­ – Vertaling: Frans Oosterholt – Zimiri press – 137 blz. De Catalaanse schrijver Antoni Mari was nooit eerder vertaald in het Nederlands, terwijl hij in Spanje al veel literaire prijzen heeft gewonnen. Dit boek kwam in...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Het DNA van het leven op aarde – Richard Dawkins – vertaling: Aad Janssen, Koos Mebius en Pon Ruiter – Nieuw Amsterdam – 384 blz. De Britse evolutiebioloog Richard Dawkins (1941) nodigt ons uit om de evolutionaire geschiedenis te benaderen als een levend manuscript,...
Lees verder Categorie: Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
Scherpstellen  – Roelke Posthumus – Noordboek – 352 blz. Direct ten zuiden van Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg, en ten noorden van de Maasmonding lag aan het begin van de vorige eeuw het kroondomein De Beer. Het werd  later ook wel vogelreservaat...
Lees verder Categorie: Natuur & Milieu, Non-fictie
| Reageer!